Băsescu: Trebuie să fim parte la sistemul de supraveghere bancară în zona Euro

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, că România şi toate statele din zona non-Euro trebuie să găsească formula de a participa la sistemul de supraveghere bancară propus pentru zona Euro, astfel că Bucureştiul trebuie să facă prioritate din îndeplinirea condiţiilor de trecere la Euro.

Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trebuie să fim parte la sistemul de supraveghere bancară în zona Euro

Băsescu: Trebuie să fim parte la sistemul de supraveghere bancară în zona Euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Experienţa de 8 ani pe care am acumulat-o în relaţiile la vârf cu UE mă duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public şi o exprim şi acum, în faţa dumneavoastră, şi anume aceea că Europa nu are şanse de supravieţuire dacă procesul de integrare nu se accelerează", le-a spus Traian Băsescu ambasadorilor români.

El a precizat că se referă la integrare economică, fiscală, politică.

"Şi dacă la capăt o să putem spune că acest proces de integrare s-a materializat în realizarea Statelor Unite ale Europei e ceea ce se vede şi vede orice om ca finalitate a proceselor care se desfăşoară în UE. Convingerea mea este că niciun stat al UE, fie că se numeşte Grecia, Portugalia, România, Franţa, sau Germania, sau Marea Britanie, nu va rezista procesului de globalizare decât dacă în UE realizăm un puternic proces de integrare. Globalizării nu i se mai poate opune nimeni. Ca atare, trebuie să ne tragem concluzia şi să avem curaj să explicăm naţiunilor noastre că drumul către o mai puternică integrare este soluţia", a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că, din punctul de vedere al României, este nevoie de foarte multă atenţie în susţinerea acestui proces, pentru că "riscurile majore sunt legate de afectarea coeziunii UE - adică un grup de ţări sunt înainte, state din zona Euro, şi statele din zona non-Euro să rămână în afare acestui proces eventual accelerat".

"Din aceste motiv, cred că ultimele propuneri ale Comisiei Europene trebuie să ne pună extrem de serios în gardă atunci când vorbim despre procesul de supraveghere bancară adresat zonei Euro. Aşa cum la momnetul potrivit am reuşit să fim parte a tratatului fiscal, tot aşa România şi toate statele non-Euro trebuie să găsească formula de a participa la aceste proces de integrare a sistemului bancar", a arătat Traian Băsescu.

El a susţinut că România trebuie să facă o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de intrare în zona Euro.

"În mod cert, dacă vom şti să ne susţinem punctul de vedere, vom putea să fim parte a sistemului care va viza supravegherea sistemului bancar, de autoritatea bancară europeană şi de BCE, dar nu vom putea rezista într-o poziţie tranzitorie la nesfârşit", a mai spus preşedintele Băsescu.

Banca Centrală Europeană (BCE) va deţine monopolul acordării licenţelor bancare în zona euro, potrivit propunerilor Comisiei Europene referitoare la crearea uniunii bancare în regiune, a declarat vineri o sursă apropiată situaţiei, transmite Bloomberg.

Proiectul, care urmează să fie prezentat pe 12 septembrie, prevede şi că BCE va putea decide ce bănci va supraveghea direct şi când va delega responsabilităţile uzuale de supraveghere.

Autorităţile naţionale de reglementare vor păstra dreptul de a decide când şi cum să fie închisă o bancă. Banca centrală va putea să facă însă recomandări şi să îşi exprime punctul de vedere în acest proces.

"BCE ar trebui să primească puteri depline de supraveghere, în legătură cu stabilitatea financiară", a declarat vineri Stefaan De Rynck, purtător de cuvânt al comisarului pentru Servicii Financiare Michel Barnier.

El a arătat că autorităţile naţionale de reglementare ar trebui să fie în continuare însărcinate cu unele probleme precum protecţia consumatorilor.

Liderii din zona euro au decis în iunie crearea unei autorităţi comune de reglementare a sectorului bancar şi extinderea rolului de supraveghere al BCE, pentru a crea condiţiile pentru salvarea directă a băncilor, prin fondul de stabilitate al zonei euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici