Băsescu: Vom respinge energic crearea unei Autorităţi unice de supraveghere bancară, la nivelul UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, înaintea plecării la Bruxelles, la Consiliul European, că România va respinge energic orice încercare de creare a unei Autoritări Unice de Supraveghere a Băncilor, la nivel european, BNR fiind responsabilă pentru sistemul naţional bancar.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Vom respinge energic crearea unei Autorităţi unice de supraveghere bancară, la nivelul UE

Băsescu: Vom respinge energic crearea unei Autorităţi unice de supraveghere bancară, la nivelul UE (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Aeroportul Otopeni că la nivelul statelor UE există propunerea privind crerea unui sistem de Autoritate Unică de supraveghere a Băncilor, la nivel european.

"România va respinge energic orice încercare de creare a unei astfel de autorităţi la nivel European", a precizat şeful statului, precizând că potrivit Constituţiei cât şi legilor ţării, Banca Naţională a României este "instituţia responsabilă de sistemul bancar naţional".

"Nu avem nevoie de un tutore din acest punct de vedere", a mai adăugat Băsescu.

Şeful statului a mai arătat că România va susţine în cadrul Consiliului de la Bruxelles "îmbunăţăţirea suravegherii financiare la nivelul UE".

"Punctul nostru de vedere este că se pot injecta bani publici în sistemul bancar şi costurile sunt enorme pentru statele care au probleme, dar asta nu înseamnă că sunt create condiţiile de creştere economică a acestor state", a menţionat Băsescu, precizând că o astfel de creştere economică are loc pe baza unui proces amplu de restructurare.

"Nu avem soluţii aici, dar vom atrage atenţia asupra necesităţii unei analize privind trecerea la stat a unui mare număr de bănci, o adevărată naţionalizare a băncilor, într-un sistem comercial şi legal. Nu este o acuză, dar avem experienţa sistemelor bancare gestionate de stat, iar performanţele lor sunt destul de scăzute", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici