Băsescu vrea să propună Guvernului modificarea legislaţiei privind licitaţiile

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, marţi, la Madrid, prevederile legislaţiei româneşti care suspendă executarea unui contract câştigat în urma unei licitaţii când o companie care nu a fost selectată depune contestaţie, precizând că va insista "la Guvern" pentru modificarea acestor reglementări.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Băsescu vrea să propună Guvernului modificarea legislaţiei privind licitaţiile

Băsescu vrea să propună Guvernului modificarea legislaţiei privind licitaţiile

El a participat la Madrid la o întâlnire cu organizaţia de dezbatere politică, socială şi economică "Foro nueva ecdonomia". Cu acest prilej, Băsescu a abordat şi subiectul legat de legislaţia românească în domeniul licitaţiilor publice.

"În legătură cu transparenţa licitaţiilor, aici noi avem o problemă. Mi se pare că este un exces de democraţie", a spus Băsescu.

El a menţionat că, din punct de vedere al informării companiilor în legătură cu organizarea de licitaţii publice, nu sunt probleme pentru că legea prevede obligativitatea ca instituţiile publice să facă cunoscute licitaţiile.

Băsescu a precizat însă că probleme apar în legătură cu derularea licitaţiilor. "Am senzaţia că legislaţia noastră suspendă executarea unui contract câştigat de o companie în urma unei licitaţii când există o contestaţie. De aici apar multe discuţii şi contractul aşteaptă până când o Curte se pronunţă dacă a fost corect atribuită licitaţia sau nu", a spus Băsescu.

El a criticat faptul că, potrivit legislaţiei româneşti, toate firmele care pierd licitaţii pot depune contestaţii, fapt care întrerupe derularea contractului.

"În ultimii ani s-a observat constant că astfel de firme pierzătoare contestă mai ales la atribuirea unor lucrări sau la achiziţiile publice în domeniul armatei", a spus Băsescu. În opinia sa, modul în care legislaţia românească reglementează această problemă este "un lucru rău".

"Corect ar fi, şi eu voi insista la Guvern să facă modificarea în legislaţie, să se atribuie licitaţia, să se semneze contractul şi cel care contestă să depună o sumă, să zicem 5-3% din valoarea contractului, pentru că cel care are de contestat ar trebui să-şi depună garanţia şi să meargă în instanţă şi, dacă a câştigat, cei care au atribuit incorect licitaţia să răspundă în faţa legii, iar firma care a contestat şi a primit satisfacţie în instanţă să fie răsplătită prin desdăunare – plata unor daune – de către compania care a greşit, de cei care au alocat greşit contractul", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, în România s-a ajuns "la un fel de joacă" între competitorii care se prezintă la o licitaţie şi care se contestă între ei, întârziind derularea unor contracte importante.

"În scurt timp, România îşi va corecta excesul de democraţie din acest domeniu, care face o imagine proastă şi blochează derularea unor lucrări de amploare finanţate cu bani europeni", a mai spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici