Băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, vor fi interzise

Utilizarea zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare la producerea băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, pentru creşterea potenţialului alcoolic, va fi interzisă, potrivit unui proiect de ordin al ministerelor Agriculturii şi Sănătăţii.

Urmărește
1130 afișări
Imaginea articolului Băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, vor fi interzise

Băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, vor fi interzise (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

"Băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate, cu o concentraţie alcoolică dobândită între 1,2 % volum şi 15% volum alcool, obţinută în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole", se arată în proiectul de ordin aflat în dezbatere publică.

Potrivit proiectului de act normativ, produsele agricole admise pentru a fi utilizate, ca atare sau în amestec la producerea băuturilor alcoolice fermentate, sunt fructele şi/sau parţi de fructe, cu excepţia strugurilor şi produsele apicole.

"Producătorii de astfel de băuturi vor să le fabrice în continuare din amidon, zaharoză sau glucoză, dar nu suntem de acord, pentru că aceste ingrediente nu sunt sănătoase pentru consumul uman. Actul normativ privind reglementările în domeniu ar putea fi publicat în Monitorul Oficial în luna ianuarie", a declarat agenţiei MEDIAFAX Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în urma dezbaterii publice care a avut loc joi la minister şi la care au participat reprezentanţi ai producătorilor de băuturi.

Totodată, alcoolul etilic din băuturile alcoolice fermentate trebuie să provină în totalitate prin fermentaţia alcoolică a zaharurilor din compoziţia naturală a produselor agricole.

La producerea băuturilor respective, pentru îmbunătăţirea caracteristicilor organoleptice, după terminarea procesului de fermentare, este permisă utilizarea următoarelor categorii de aditivi alimentari: conservanţi, acidifianţi şi stabilizatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici