Procuratura a declarat că a deschis dosarul după ce o plângere a fost depusă de cotidianul francez Le Monde. Potrivit ziarului Le Monde şi a altor surse mass-media franceze, Monsanto a creat o listă de aproximativ 200 de nume, care include jurnalişti şi parlamentari, în speranţa de a le influenţa percepţia lor asupra pesticidelor.
Dosarul, spune Le Monde, datează din 2016 şi a fost divulgat de către agenţia americană de relaţii publice şi agenţia de marketing FleishmanHillard.
Într-o declaraţie trimisă prin e-mail, Bayer a refuzat să comenteze ancheta, declarând că nu ştie ce la ce documente se referă presupusele acuzaţii.
FleishmanHillard a declarat vineri că va investiga acuzaţiile din Le Monde. Compania va „examina întrebările ridicate de anumite instituţii media cu privire la listele care au inclus informaţii publice”.
Bayer, care a achiziţionat anul trecut compania Monsanto într-o tranzacţie de 63 de miliarde de dolari, se confruntă cu litigii în creştere împotriva erbicidului Roundup, pe bază de glifosat.
Un juriu din Statele Unite a găsit, în august 2018, compania răspunzătoare de faptul că nu a avertizat utilizatorii despre presupusele riscuri de cancer ale erbicidului Roundup.