La sondaj au participat 13 analişti, şapte dintre aceştia estimând că BNR nu va modifica dobânda în următoarele trei şedinţe.
Pentru următoarea şedinţă, programată pentru 31 iulie, doi analişti anticipează majorarea dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, în timp ce pentru 25 septembrie un singur economist vede o creştere, de 0,5 puncte procentuale.
În ceea ce priveşte ultima şedinţă din acest an, care va avea loc la 30 octombrie, patru analişti văd scăderi de dobândă cuprinse între 0,5 puncte şi un punct procentual şi un singur economist anticipează un avans de 0,25 puncte.
Dintre cei 13 analişti, nouă sunt de părere că BNR va diminua dobânda în prima şedinţă a anului viitor, din 6 ianuarie, scăderile fiind estimate la 0,25-0,5 puncte.
În cadrul celei mai recente şedinţei, din 26 iunie, BNR a majorat, pentru a şasea oară consecutiv, dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, şi a decis să păstreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.
BNR anunţa, la acel moment, că va continua să gestioneze ferm lichiditatea din piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă.
De asemenea, Consiliul de Administraţie al BNR s-a angajat să monitorizeze cu vigilenţă evoluţiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata să utilizeze întregul set de instrumente de care dispune banca centrală pentru a contracara presiunile inflaţioniste şi a asigura reluarea procesului de dezinflaţie într-un ritm compatibil cu atingerea în mod sustenabil a ţintelor de inflaţie anunţate pe termen mediu.