- Home
- Economic
- FRANKFURT, (05.07.2012, 16:10)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCE a coborât dobânda de politică monetară la 0,75% şi rata la depozite la zero
Banca Centrală Europeană (BCE) a coborât joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, decizii fără precedent în istoria instituţiei, care încearcă să stimuleze economia europeană în contextul crizei datoriilor de stat.
Urmărește
203 afișări
BCE a coborât dobânda de politică monetară la 0,75% şi rata la depozite la zero (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Anterior, rata la depozite era de 0,25%. Instituţia a coborât totodată rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală de la 1,75% la 1,5%.
Dobânda BCE s-a aflat la 1% şi în perioada mai 2009 - aprilie 2011, când a fost redusã şi apoi menţinută la acest nivel pentru a stimula creditarea către economie în urma crizei financiare mondiale.
Anul trecut, rata cheie la euro a fost majorată în două rânduri, în aprilie la 1,25% şi în iulie la 1,5%. După preluarea mandatului de preşedinte de către Mario Draghi, BCE a tăiat de două ori dobânda cheie, la 1,25% în noiembrie şi la 1% în decembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Majoritatea analiştilor au anticipat mutarea de joi a BCE, care marchează un nou precedent pentru instituţie în contextul crizei financiare şi stagnării economice prelungite din zona euro.
Depozitele overnight la BCE au devenit modalitatea preferată de băncile europene să-şi adăpostească banii în perioade de volatilitate extremă pe pieţele financiare. Scăderea ratei depozitelor ar putea încuraja instituţiile de credit să ducă banii în altă parte, fie pe piaţa datoriilor de stat, fie în economia reală.
Banca centrală a Chinei a coborât joi dobânda cheie cu 0,31 puncte procentuale, la 6%, şi rata depozitelor cu 0,25 puncte, la 3%, potrivit Financial Times.
Banca Angliei a menţinut dobânda de politică monetară la 0,5%, unde se află din martie 2009, şi a injectat încă 50 miliarde lire sterline în programul de stimulare a economiei cu scăderea dobânzilor din piaţă prin achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară. Volumul programului de cumpărare de obligaţiuni a ajuns astfel la 375 miliarde lire.
Partenerii comerciali ai zonei euro, precum Marea Britanie, Statele Unite sau China, sunt îngrijoraţi de impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiei, atât din punct de vedere comercial, cât şi financiar. Rezerva Federală a SUA a extins recent programul de preschimbare a obligaţiunilor din portofoliu în titluri cu maturitatea prelungită, pentru a scădea dobânzile şi a încuraja creditarea.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Angajaţii BCE sunt nemulţumiţi de volumul mare de muncă şi de neplata orelor suplimentare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe