BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 4%

Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda de politică monetară la 4%, în conformitate cu anticipările analiştilor, care susţineau că accelerarea inflaţiei şi perspectiva sumbră a economiei zonei euro va determina instituţia să nu schimbe rata cheie pentru a zecea lună consecutivă.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 4%

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 4% (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, urmează să comenteze decizia luată de membrii consiliului de politică monetară într-o conferinţã de presă, la ora 12:30 GMT.

"Nu anticipez o surpriză din partea BCE astăzi (n.r. joi), întrucât toţi membrii consiliului au făcut în ultimele săptămâni declaraţii clare referitoare la inflaţie", a declarat economistul UniCredit Aurelio Maccario.

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a atins nivelul record de 3,5% în luna martie, în pofida efectului favorabil al aprecierii euro, care a atins joi un nou nivel record faţă de dolar, de 1,5912 dolari/unitate, în contextul continuării încetinirii economiei SUA şi a volatilităţii de pe pieţele financiare.

De asemenea, moneda unică europeană a atins un nivel record şi faţă de lira sterlină, în condiţiile în care Banca Angliei a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul de 5%, pentru a susţine economia, în contextul crizei din sectorul financiar.

Toţi economiştii intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au anticipat că BCE va menţine joi rata de politică monetară, dar aceştia estimează că banca va reduce rata cheie în a doua jumătate a acestui an.

BCE nu a urmat până în prezent deciziile altor bănci centrale de a reduce rata dobânzii de referinţă pentru a susţine economie.

Rezerva Federală americană (Fed) a redus cu 3 puncte procentuale dobânda de politică monetară din luna septembrie 2007 până în prezent, iar banca centrală a Angliei a micşorat rata de referinţă de trei ori din decembrie 2007.

Avansul economiei zonei euro a încetinit în ultimul trimestru din 2007, în contextul în care consumul a înregistrat performanţe nefavorabile, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat. Rata trimestrială de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) al zonei euro s-a redus de la 0,7% în perioada iulie-septembrie la 0,4% în ultimele trei luni din 2007.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus miercuri estimările privind creşterea economiei Europei, avertizând că pieţele financiare de pe acest continent au expunere la sectorul locuinţelor din SUA şi că situaţia de pe piaţa de creditare s-a înăsprit.

Rata de creştere a economiei zonei euro va fi de 1,4% în acest an şi de 1,2% în 2009, după ritmul de 2,6% înregistrat în 2007, potrivit anticipărilor FMI.

Euro a atins, joi, un nou maxim istoric de 1,5912 dolari pe unitate, pe baza aşteptărilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine dobânda de politică monetară la nivelul actual de 4%.

Euro a atins un nivel record şi faţă de lira sterlină, în condiţiile în care Banca Angliei a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul de 5%, pentru a susţine economia, în contextul crizei din sectorul financiar.

La ora 11:00 GMT, euro era cotat la 1,5875 dolari pe unitate, după ce a atins un maxim istoric de 1,5912 dolari pe unitate.

Analiştii consideră că un avertisment puternic al preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, referitor la pericolul inflaţionist ar putea duce euro la peste 1,6 dolari pe unitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici