BCE a suplimentat din nou fondurile ELA disponibile pentru Grecia, urcând plafonul la 70 mld. euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat pentru a treia oară de la începutul lunii martie fondurile disponibile băncilor elene prin programul de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), urcând plafonul cu 400 milioane de euro, la circa 70 miliarde de euro.

Urmărește
101 afișări
Imaginea articolului BCE a suplimentat din nou fondurile ELA disponibile pentru Grecia, urcând plafonul la 70 mld. euro

BCE a suplimentat din nou fondurile ELA disponibile pentru Grecia, urcând plafonul la 70 mld. euro (Imagine: Shutterstock)

Suplimentarea fondurilor a fost decisă miercuri, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Guvernatorilor BCE, au declarat pentru Bloomberg surse familiare dicuţiilor.

Guvernul Greciei ceruse majorarea plafonului cu 900 de milioane de euro.

Pe 12 martie, BCE a suplimentat sumele disponibile Greciei prin programul ELA cu 600 de milioane de euro, după o majorare cu 500 de milioane de euro o săptămână mai devreme.

În ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, obligând astfel banca centrală a Greciei să acceseze fonduri prin facilitatea ELA pentru a furniza lichidităţile necesare în piaţa interbancară.

BCE, care poate extinde sau limita operaţiunile ELA, a majorat în etape anul acesta plafonul pentru creditările destinate Greciei, punând presiune pe autorităţile de la Atena pentru a ajunge la o înţelegere cu creditorii externi în privinţa continuării programelor de reforme.

Programul ELA este evaluat săptămânal, pe fondul temerilor că băncile elene ar putea să folosească fondurile obţinute pentru a finanţa guvernul de la Atena, în contradicţie cu legislaţia Uniunii Europene.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, băncile din Grecia nu au folosit întreaga sumă accesată prin ELA, în prezent având la dispoziţie aproximativ 3 miliarde de euro.

Grecia, care în 2010 a semnat un acord de finanţare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE şi Fondul Monetar Internaţional, a fost somată de creditori să implementeze mai multe reforme fiscale şi economice în schimbul deblocării de noi tranşe din împrumut, însă guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să accepte măsuri austere.

Joi, Parlamentul elen a adoptat un proiect de lege pentru sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, în ciuda opoziţiei creditorilor internaţionali. Legea prevede furnizarea gratuită de electricitate şi de tichete de masă pentru persoanele cu venituri mici.

Între timp, autorităţile de la Atena se străduiesc să găsească fonduri pentru rambursarea unor datorii de peste 2 miliarde de euro scadente la finele săptămânii, precum şi pentru plata, până la sfârşitul lunii, a salariilor şi pensiilor din sectorul public.

Tsipras se va întâlni joi la summitul european cu preşedintele BCE Mario Draghi, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi preşedintele CE Jean-Claude Juncker pentru a încerca să ajungă la un compromis politic ca să dezamorseze situaţia actuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici