BCE ar putea amâna din nou retragerea măsurilor anticriză

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea fi nevoită să amâne din nou retragerea măsurilor de urgenţă destinate sprijinirii sistemului financiar european în condiţiile în care planurile Fondului Monetar Internaţional şi ale Uniunii Europene de a salva Irlanda nu temperează criza datoriilor suverane.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului BCE ar putea amâna din nou retragerea măsurilor anticriză

BCE ar putea amâna din nou retragerea măsurilor anticriză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Investitorii ocolesc obligaţiunile Spaniei şi Portugaliei, temându-se că aceste state vor urma Greciei şi Irlandei şi vor cere ajutor Uniunii Europene, ceea ce îngreunează planul BCE de a retrage măsurile prin care asigură lichidităţi băncilor, potrivit Bloomberg.

BCE va decide săptămâna viitoare ce va face în privinţa măsurilor de sprijinire a sistemului financiar, iar unii analişti apreciază ca improbabilă ideea că instituţia financiară internaţională va reveni la politica de a acorda prin licitaţii credite cu fonduri limitate, pe trei ani, măsură considerată ca următorul pas în strategia sa.

"Ar trebui să ne pregătim pentru posibilitatea ca BCE să realizeze că nu este momentul potrivit şi să evite să ia măsuri care pun gaz pe foc", a afirmat Julian Callow, analist la Barclays Capital.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor elene, irlandeze, portugheze şi spaniole poate reflecta lipsa de încredere a investitorilor că liderii europeni pot controla criza datoriilor, chiar şi după ce aceştia au convenit să salveze Irlanda.

În prezent, BCE asigură băncilor, prin împrumuturi, tot necesarul de lichiditate pentru perioade variind de la o săptămână la trei luni, la dobânda de 1%.

La următoarea întâlnire, consiliul băncii va trebui să cântărească riscul destabilizării economiilor europene împovărate de datorii prin a face mai costisitoare împrumuturile acordate băncilor şi pericolul stimulării exagerate a economiilor cu avans rapid, precum cea germană, prin menţinerea unei politici monetare mai relaxate pentru prea mult timp.

BCE a retras, până în prezent, mai multe măsuri adoptate în timpul crizei, precum împrumuturile pe şase şi 12 luni. Totodată, instituţia a renunţat la planurile de a înceta constituirea de rezerve pentru creditele nelimitate pe trei luni şi a început, totodată, să cumpere obligaţiuni guvernamentale pentru a calma pieţele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici