- Home
- Economic
- LONDRA, (08.08.2011, 17:14)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCE ar putea cumpăra obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei de 850 miliarde de euro
Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea cumpăra obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei de 850 de miliarde de euro pentru a tempera criza datoriilor suverane din zona euro, potrivit estimărilor Royal Bank of Scotland (RBS), transmite Bloomberg.
Urmărește
119 afișări
BCE ar putea cumpăra obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei de 850 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Măsura reprezintă un pas către o uniune fiscală, transformare căreia Germania i s-a opus de la înfiinţarea monedei unice.
În timp ce investitorii şi economiştii afirmă că vor fi necesare legături fiscale mai strânse şi transferuri financiare către ţările mai slabe din zona euro pentru a opri extinderea crizei, achiziţiile BCE de obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei generează noi riscuri politice.
"Acest exerciţiu major de concentrare a riscului nu se va derula uşor, iar riscurile politice vot fi majore. Acesta ar putea fi pasul dureros, dar necesar, pentru crearea unui instrument unic destinat împrumuturilor, însă preţul ar putea fi pierderea suveranităţii", a scris, într-o notă de cercetare, economistul şef al RBS, Jacques Cailloux.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Reticenţele liderilor din zona euro de a crea o uniune fiscală federală după modelul Statelor Unite au reprezentat un handicap care a alimentat dezechilibrele economice în zona euro, au afirmat analişti şi investitori, inclusiv miliardarul american George Soros. Germania, cea mai mre economie din zona euro, s-a opus timp îndelungat unui astfel de pas, argumentând că ar descuraja statele membre să implementeze un model bugetar riguros.
"Nu avem nevoie de o uniune fiscală şi trebuie să ne opunem, deoarece ar marca o disoluţie a responsabilităţilor", a afirmat, într-un interviu, Michael Meister, purtător de cuvânt pe domeniul financiar al Partidului Creştin Democrat, din care face parte cancelarul german, Angela Merkel.
Rezultatul eforturilor de luptă împotriva crizei ar putea hotărî dacă euro evoluează sau eşuează din cauza temerilor că statele membre sunt prea diverse pentru a fi unite într-o monedă unică, întrucât unele nu vor să respecte regulile, în timp ce altele nu vor să ajute ţările care se confruntă cu probleme.
"Ar trebui o discuţie mai profundă în privinţa dinamicii trendurilor de creştere şi a politicilor în zona euro. Pe viitor, trebuie implementate, gradual, măcar o serie de politici fiscale şi de finanţare la nivelul zonei euro", a declarat Francesco Garzarelli, analist la Goldman Sachs.
Parlamentarii germani au respins, săptămâna trecută, o propunere a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, pentru majorarea resurselor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, înfiinţată anul trecut pentru a opri contagiunea crizei din Grecia. Până în prezent, au fost utilizate fonduri de aproximativ 256 miliarde de euro din totalul de 440 de mjiliarde de euro.
În Italia, premierul Silvio Berlusconi este criticat pentru că ar fi predat suveranitatea ţării pentru a primi sprijin extern.
Guvernul de la Milano a cedat puterea pieţelor financiare şi oficialilor de la "Bruxelles, Frankfurt, Berlin, Londra şi New York", a scris într-un editorial, în cotidianul Corriere della Sera, fostul comisar european Mario Monti.
BCE a cumpărat, luni, obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei, determinând declinul randamentelor, au declarat cinci surse apropiate tranzacţiilor.
Potrivit datelor BCE, banca a cumpărat deja obligaţiuni ale Greciei, Portugaliei şi Irlandei în valoare de 77 miliarde de euro. BCE şi Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, care va putea cumpăra obligaţiuni, trebuie să sprijine Italia, care are datorii de 1.800 de miliarde de euro, mai mult decât Spania, Grecia, Irlanda şi Portugalia la un loc.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe