BCE ar putea menţine dobânzile la un nivel scăzut cel puţin doi ani şi jumătate

Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine probabil dobânzile la un nivel scăzut cel puţin până la sfârşitul anului 2016, a indicat preşedintele BCE, Mario Draghi, într-un interviu pentru publicaţia olandeză De Telegraaf, preluată de Bloomberg.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului BCE ar putea menţine dobânzile la un nivel scăzut cel puţin doi ani şi jumătate

BCE ar putea menţine dobânzile la un nivel scăzut cel puţin doi ani şi jumătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am prelungit accesul băncilor la lichiditate nelimitată până la sfârşitul anului 2016. Este un semnal. Programul nostru pentru susţinerea creditării către companii va continua patru ani. Asta arată că dobânzile vor rămâne scăzute o perioadă prelungită. Dar ulterior, vor creşte odată cu întărirea recuperării economice", a răspuns Draghi la întrebarea cât timp vor rămâne scăzute dobânzile.

La un an după ce zona euro a ieşit din cea mai lungă recesiune din istoria sa, BCE se luptă în continuare cu inflaţia lentă şi încearcă să stimuleze consumul.

Draghi a introdus măsuri fără precedent în luna iunie, printre care o rată negativă a dobânzii la depozitele constituite la BCE de bănci, şi a anunţat că relaxarea cantitativă, care ar presupune achiziţii semnificative de obligaţiuni, rămâne o opţiune dacă se ajunge la deflaţie.

"Recuperarea este încă slabă şi distribuită neuniform în zona euro. Ar putea avea loc accidente în economia globală care să schimbe rapid situaţia", a spus el.

Investitorii caută în prezent indicii privind momentul în care Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei vor creşte costurile de finanţare, însă în zona euro recuperarea economică este abia în faza de început, a spus Draghi.

Un program amplu de achiziţie de obligaţiuni ar fi răspunsul dacă perspectivele pentru inflaţie se înrăutăţesc", a declarat şeful BCE, citat de Bloomberg.

"Relaxarea cantitativă poate include nu doar obligaţiuni guvernamentale, ci şi datorii ale companiilor. Vom discuta asta când va veni momentul", a afirmat el.

BCE are planuri să pună la dispoziţia băncilor împrumuturi pe termen lung de 400 de miliarde de euro, dar fondurile sunt condiţionate de creditarea companiilor şi populaţiei.

Unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, Ewald Nowotny, a declarat, duminică, într-un interviu pentru publicaţia austriacă Kronen Zeitung, că după ce creşterea economică va depăşi 2%, dobânzile se vor schimba, dar că este puţin probabil, ca acest lucru să se întâmple înainte de 2016.

BCE a redus, la începutul lunii iunie, dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează banii păstraţi de bănci în conturi BCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici