BCE atrage atenţia: băncile din zona euro ar putea fi afectate puternic de inflaţie
Băncile din zona euro ar putea înregistra o creştere a creditelor neperformante, în condiţiile în care inflaţia şi creşterea ratelor dobânzilor afectează veniturile gospodăriilor, în special în rândul celor mai sărace din blocul comunitar, a afirmat marţi Banca Centrală Europeană.
BCE atrage atenţia: băncile din zona euro ar putea fi afectate puternic de inflaţie
În condiţiile în care inflaţia a ajuns la două cifre, gospodăriile îşi consumă economiile, iar creşterea veniturilor este mult întârziată, în special în cazul celor mai săraci, care sunt afectaţi în mod disproporţionat de creşterea costurilor alimentelor şi combustibililor.
"Impactul simulat asupra calităţii activelor băncilor de la sfârşitul anului 2022 este semnificativ, deşi pornind de la niveluri istoric scăzute ale împrumuturilor neperformante (NPL), cu o estimare a creşterii ratei NPL cu 80 de puncte de bază", a precizat BCE într-un articol.
Rata creditelor neperformante se situa la 2,35% la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, ceea ce sugerează o creştere cu o treime în cel mai rău caz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Un campion şi-a pierdut toate medaliile olimpice în incendiile din LA. CIO promite să le înlocuiască
-
Detalii din culise: Capturarea nord-coreenilor de către Ucraina oferă o perspectivă rară asupra alianţei cu Rusia
-
Grevă în Belgia. Sunt afectate traficul aerian şi feroviar, şcolile s-au închis
Băncile din Italia, Portugalia, Grecia şi Cipru ar putea suferi unele dintre cele mai mari creşteri ale creditelor neperformante, în timp ce Franţa, Irlanda şi Luxemburg ar putea fi printre cele mai performante, se arată în studiul BCE.
Problema se referă aproape în totalitate la gospodăriile cu venituri mici, deoarece o creştere de 10% a costului de bază al vieţii pentru acestea ar duce la o reducere de 20% a puterii de cumpărare, în comparaţie cu o reducere de doar 5% în cazul gospodăriilor cu venituri medii.
Este însă puţin probabil ca problema să fie de natură sistemică, deoarece familiile cu cele mai mici venituri deţin doar 13% din datoria bancară a gospodăriilor din zona euro, 70% fiind deţinută de gospodăriile cu venituri mai mari, care nu sunt văzute ca având de suferit în mod semnificativ.
Ratele mai ridicate ale creditelor ipotecare, în funcţie de majorările rapide ale ratelor BCE, ar putea avea, de asemenea, un impact asupra calităţii activelor, deşi este probabil ca acest lucru să dureze mai mult timp pentru a se manifesta, deoarece creditele ipotecare cu rată fixă reprezintă o mare parte din stocul de credite, a susţinut BCE.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO