BCE avertizează UE să nu introducă o taxă excepţională asupra activelor ruseşti îngheţate

Publicat: 17 06. 2023, 09:41
Actualizat: 17 06. 2023, 09:43

Instituţia cu sediul la Frankfurt a transmis în privat Comisiei Europene că planurile de deturnare a plăţilor aferente obligaţiunilor deţinute de banca centrală rusă pentru a finanţa Ucraina ar trimite un semnal negativ pieţelor globale, afirmă surse citate de Financial Times.

Avertismentele vin în contextul în care oficialii UE examinează modalităţi de utilizare a unei părţi din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate care sunt blocate în instituţii financiare ale Europei. 

BCE a avertizat că utilizarea veniturilor din dobânzile provenite din activele ruseşti imobilizate ar putea încuraja alte bănci centrale care deţin rezerve mari de bani să „întoarcă spatele” monedei euro, mai ales dacă UE acţionează unilateral fără alte ţări din G7.

Uniunea Europeană în considerare o serie de opţiuni, principala variantă fiind gestionarea activelor ruseşti pentru a genera randamente pentru Ucraina. Toate căile examinate implică riscuri juridice, precum şi de stabilitate financiară, şi nu s-a luat nicio decizie.

Unul dintre domeniile de interes sunt depozitarii centrali de valori mobiliare, inclusiv Euroclear, cu sediul în Belgia, unde sancţiunile au imobilizat active ruseşti în valoare de 196,6 miliarde de euro timp de un an. Activele cresc pe măsură ce cupoanele se acumulează şi tot mai multe obligaţiuni ajung la maturitate, dar Euroclear nu poate transfera banii către proprietarul său legal.

Activele sunt reinvestite temporar de Euroclear generând un profit suplimentar. Oficialii UE analizează dacă profiturile generate de această reinvestire pot fi redirecţionate către Ucraina.

O idee analizată de către oficialii Comisiei este aceea de a solicita custozilor de active din UE să aducă o contribuţie neaşteptată din aceste profituri, potrivit persoanelor familiarizate cu discuţiile. Acestea ar putea fi folosite pentru a sprijini Ucraina. 

Cu toate acestea, ideea a creat nervozitate în rândul statelor membre şi, de asemenea, la Frankfurt, care promovează euro ca monedă globală şi este preocupat să nu zdruncine încrederea în structurile financiare ale UE.