- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCE: Creşterile salariale din zona euro trebuie temperate
Pretenţiile angajaţilor din zona euro nu trebuie să ducă la creşteri salariale în spirală, chiar dacă deprecierea preţurilor petrolului ar putea provoca o scădere a inflaţiei mai rapidă decât ritmul estimat, au declarat sâmbătă, la Nisa, oficiali ai Băncii Centrale Europene.
BCE: Creşterile salariale din zona euro trebuie temperate (Imagine: Mediafax Foto)
Reprezentanţii BCE s-au arătat, la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai statelor Uniunii Europene, optimişti privind perspectivele de scădere ale inflaţiei din zona euro, pe fondul deprecierii preţurilor barilului de petrol cu circa 50 de dolari faţă de nivelul de peste 147 dolari pe baril din iulie, când rata medie anualizată a creşterii preţurilor a urcat peste 4%.
Preţul petrolului a coborât în această săptămână sub 100 dolari pe baril, pentru prima oară din luna aprilie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Posibilitatea ca inflaţia din zona euro să scadă sub ţinta BCE de 2% înainte de 2010 depinde de menţinerea trendului actual pe piaţa petrolului şi evitarea unei spirale inflaţioniste ca urmare a creşterii necontrolate a salariilor.
"A miza pe creşteri salariale în această situaţie ar fi catastrofal", a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet.
Comentariile BCE se încadrează în aşteptările pieţelor financiare, unde specialiştii anticipează că următoarea măsură importantă a instituţiei va fi reducerea dobânzii de politică monetară de la nivelul actual, de 4,25%, maximul ultimilor şapte ani.
Vicepreşedintele BCE, Lucas Papademos, a arătat, la rândul său, că petrolul mai ieftin va reduce inflaţia, însă pieţele de mărfuri rămân volatile, iar banca centrală trebuie să acţioneze conform perspectivelor pe termen mediu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO