- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCE: Criza datoriilor din zona euro a depăşit momentul critic, chiar dacă instituţia a înrăutăţit prognoza economică
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi că criza datoriilor din zona euro a depăşit momentul critic, chiar dacă instituţia a înrăutăţit prognoza privind economia regiunii de la un avans de 0,3% la un declin de 0,1%, transmite Bloomberg.
BCE: Criza datoriilor din zona euro a depăşit momentul critic, chiar dacă instituţia a înrăutăţit prognoza economică (Imagine:Mediafax Foto/AFP)
În privinţa inflaţiei, Draghi se aşteaptă ca indicatorul să rămână în acest an peste ţinta de sub 2% a BCE.
"Rata inflaţiei se va menţine probabil peste 2% în 2012. Riscurile legate de perspectivele economice vor exista în continuare, dar vedem semne de revenire a încrederii în euro", a afirmat Draghi într-o conferinţă de presă susţinută după ce BCE a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 1%.
Comentariile lui Draghi sunt cu siguranţă îndrăzneţe. BCE este încrezătoare că criza a fost evitată, iar atenţia instituţiei revine asupra inflaţiei, a declarat James Nixon, analist la Societe Generale în Londra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump, Zelenski și Elon Musk au discutat la telefon despre războiul din Ucraina. Convorbirea a avut loc înainte de orice discuție cu Putin
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Discuţie în 3, Trump-Zelenski-Musk / Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova, o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
Criza datoriilor afectează creşterea economică în zona euro şi face băncile reticente să dea împrumuturi.
După ce a acordat băncilor împrumuturi pe termen de trei ani în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro, BCE se confruntă cu creşterea preţului petrolului care alimentează inflaţia într-o perioadă în care cel puţin şase din din cele 17 state din uniunea monetară se află în recesiune.
BCE a mărit estimarea referitoare la inflaţie la 2,4%, de la nivelul de 2% anticipat în decembrie.
Economia zonei euro s-ar putea contracta cu 0,1%, comparativ cu prognoza precedentă, a unui avans de 0,3%.
"Cele mai recente date confirmă semnele de stabilizare a economiei zonei euro, deşi perspectiva este încă expusă riscurilor de scădere. Privind în viitor, ne aşteptăm ca economia zonei euro să îşi revină treptat pe parcursul anului", a spus Draghi.
Creşterea economică se va accelera la 1,1% în 2013, iar inflaţia va încetini la 1,6%, potrivit estimărilor BCE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO