BCE a păstrat măsurile de stimulare şi politică monetară, iar dolarul ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani / Draghi: Volatilitatea monedei euro ne preocupă / Pe ce pariază pieţele în următorii ani

Banca Centrală Europeană a decis joi să păstreze neschimbate atât ratele dobânzilor-cheie, cât şi măsurile de stimulare monetară şi programul de achiziţie de active (60 de miliarde de euro pe zi), decizia ducând la o apreciere puternică a euro, implicit la deprecierea dolarului american.

Urmărește
1086 afișări
Imaginea articolului BCE a păstrat măsurile de stimulare şi politică monetară, iar dolarul ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani / Draghi: Volatilitatea monedei euro ne preocupă / Pe ce pariază pieţele în următorii ani

BCE a păstrat măsurile de stimulare şi politică monetară. Euro se apreciază puternic, iar dolarul e la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani / Pe ce pariază pieţele în următorii ani

Oficialii BCE au păstrat programul de achiziţie de active în valoare de 60 de miliarde de euro pe zi până în decembrie şi au reiterat promisiunea de a prelungi amploarea sau durata programului dacă starea economiei se înrăutăţeşte. De asemenea, conducerea BCE a păstrat şi ratele dobânzilor neschimbate şi a anunţat că se aşteaptă ca împrumuturile să rămână la nivelul de costuri din prezent chiar şi după ce se va renunţa la programul de relaxare cantitativă.

În aceste condiţii, pieţele pariază că dobânzile vor rămâne scăzute şi neschimbate în următorii doi-trei ani.

Euro a avansat, iar acţiunile europene au câştigat teren, după ce BCE a anunţat deciziile menţionate mai sus, în condiţiile în care traderii au aşteptat mai multe indicii legate de direcţia în care se îndreaptă politica monetară a BCE.

De cealaltă parte (în „oglindă” faţă de aprecierea euro), indicele dolarului, calculat de Bloomberg, a scăzut cu 0,4%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Euro a câştigat 0,91%, ajungând la 1,2025 dolari.

Mario Draghi: Volatilitatea monedei unice preocupă Banca Centrală Europeană

Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat joi că instituţia pe care o conduce urmăreşte evoluţia monedei unice pentru a stabili viitorul programului lor de cumpărare a obligaţiunilor, o decizie urmând să fie luată în octombrie.

"Volatilitatea recentă a cursului de schimb reprezintă o sursă de incertitudine care necesită monitorizare" pentru impactul său asupra stabilităţii preţurilor, a declarat preşedintele BCE, joi, la Frankfurt, citat de Bloomberg.

Creşterea monedei euro cu mai mult de 14% faţă de dolar în acest an s-a reflectat într-o scădere a perspectivei inflaţiei BCE, chiar dacă Draghi a spus că avansul economic rămâne solid. Acest lucru evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă factorii de decizie politică, în timp ce dezbat viitorul programului QE - care a depăşit deja două trilioane de euro (2,4 trilioane de dolari) şi este programat să continue cu un ritm lunar de 60 de miliarde de euro până la sfârşitul acestui an.

Reprezentanţii BCE estimează acum inflaţia la 1,2% în 2018 şi la 1,5% în 2019, mult sub obiectivul de sub 2%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici