- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCE pregăteşte un nou program, care va asigura lichiditatea băncilor pe o perioadă mai lungă de timp
Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte un nou program care va asigura lichiditatea băncilor cu probleme din zona euro pe o perioadă mai lungă de timp, primii "clienţi" ai facilităţii urmând să fie instituţiile de credit din Irlanda.
BCE pregăteşte un nou program, care va asigura lichiditatea băncilor pe o perioadă mai lungă de timp (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
O sursă europeană din zona băncilor centrale a declarat pentru Reuters că planul va fi, iniţial, "croit în mod special pentru băncile irlandeze". Programul urmează să fie anunţat săptămâna viitoare, odată cu rezultatele testelor de stres derulate la băncile din Irlanda.
"Această facilitate va înlocui ELA (Emergency Liquidity Assitance), oferit în prezent de banca centrală de la Dublin. Programul va fi, cel mai probabil, similar cu SMP (programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE), în sensul că nu va avea o durată de timp prestabilită", a adăugat sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
-
Războiul din Ucraina. Bătălia pentru Pokrovsk, locul unde s-ar putea decide soarta războiului. Mina cheie pentru industria Ucrainei este pe cale să cadă în mâna ruşilor
-
Când guvernul/România are nevoie de 250 mld. lei, adică 50 mld. euro în 2025 doar pentru a trece anul, Coaliţia vine în faţa publicului cu restructurarea a două ministere şi 2/3 secretari de stat. În acest mod, nu va mai trece mult timp şi vom fi aruncaţi în categoria „junk”
Programul va aborda în primă fază problemele specifice din Irlanda, urmând apoi să fie disponibil tuturor băncilor din zona euro.
Facilitatea va fi controlată de Consiliul Guvernator al BCE, care va stabili condiţiile în care vor fi acordate împrumuturile, de la caz la caz.
Irlanda a încheiat anul trecut un acord de finanţare externă cu FMI şi UE, care însă nu a soluţionat criza bancară. Băncile irlandeze s-au confruntat cu retrageri masive de depozite şi cu imposibilitatea de a se finanţa de pe piaţă, rămânând dependente de creditele de la banca centrală pentru continuarea operaţiunilor de zi cu zi.
Cele şase mari bănci irlandeze aveau la sfârşitul lunii februarie restanţe estimate la circa 150 miliarde de euro către BCE şi banca centrală a Irlandei. Programul ELA a pus la dispoziţia creditorilor irlandezi circa 70 miliarde euro.
Noul guvern de la Dublin, care a venit la putere cu mandatul de a renegocia bailout-ul, este în discuţii cu BCE de câteva săptămâni pentru a încerca să asigure finanţare pe termen mediu băncilor locale.
Rezultatele noilor teste de stres derulate în sistemul bancar irlandez vor fi prezentate pe 31 martie şi vor arăta, potrivit estimărilor, că Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life & Permanent şi EBS Building Society vor avea nevoie de capital de circa 25 miliarde euro, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul analiştilor financiari.
Acordul de bailout cu FMI şi UE are o componentă de 35 miliarde euro pentru băncile din Irlanda.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO