- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCE: Ţările baltice riscă să intre într-o nouă criză, dacă Guvernele nu impun măsuri dificile
Ţările baltice riscă să intre într-o a doua criză economică generată de probleme financiare, dacă Guvernele Letonei, Lituaniei şi Estoniei nu reuşesc să impună măsuri adecvate de austeritate prin care să sprijine cursurile de schimb reglementate în raport cu euro, potrivit BCE, citată de Bloomberg.
BCE: Ţările baltice riscă să intre într-o nouă criză, dacă Guvernele nu impun măsuri dificile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Letonia, Lituania şi Estonia au suferit o depresiune economică mai severă decât celelalte state membre ale Uniunii Europene, deoarece stabilirea unor cursuri de schimb prea reduse, în intervaluri prea restrânse, prea devreme în ciclul de convergenţă la euro a condus la baloane speculative, scrie Banca Centrală Europeană (BCE), într-un document confidenţial obţinut de Bloomberg, datat 17 noiembrie şi pregătit pentru o întâlnire a comitetului economic şi financiar al UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Intervalurile restrânse ale cursurilor de schimb au generat presiuni suplimentare asupra politicii fiscale, care trebuie adaptată astfel pentru a asigura o predispoziţie redusă a economiilor la dezechilibre majore, potrivit documentului.
În absenţa măsurilor fiscale dure, "este posibil ca autorităţile din statele baltice să nu poată preveni o nouă emergenţă a dezechilibrelor macroeconomice şi o repetare a ciclului boom-bust (de la creştere economică puternică la recesiune abruptă)", consideră BCE.
Aderarea la UE a celor trei ţări, în anul 2004, a declanşat o expansiune economică puternică alimentată prin credit şi a majorat venitul mediu pe locuitor cu circa 85%. În acest an, economiile celor trei state, vulnerabile la efectul de vacuum propagat de criza globală pe pieţele de credit, au suferit recesiuni severe, cu scăderi anualizate ale PIB de până la 20%.
Băncile centrale controlează cursurile de schimb în intevaluri cu mult mai strâmte decât cel de 15% impus de mecanismul de aderare la zona euro. Letonia a restrâns acest interval chiar până la 1%, notează Bloomberg.
"Experienţa statelor baltice sugerează că, în cazul ţărilor care au optat pentru reglementarea cursurilor de schimb valutar în intervaluri restrânse, există riscul semnificativ că dobânzile relativ reduse conduc la creditare excesivă pe plan local şi la apariţia baloanelor speculative", avertizează BCE.
Un purtător de cuvânt al instituţiei, contactat miercuri de Bloomberg, a refuzat să comenteze.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO