- Home
- Economic
- BRUXELLES, (12.09.2012, 10:21)
- Vlad Popescu ,
BCE va deveni din 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro
Banca Centrală Europeană (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro, potrivit unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE şi prevede mecanisme de protecţie pentru ţările din afara blocului monetar.
Urmărește
264 afișări
BCE va deveni din 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Uniunea Europeană va prezenta miercuri proiectul legislativ privind supravegherea băncilor din zona euro.
Surse oficiale europene au declarat pentru Bloomberg că BCE va deveni autoritatea de top pentru toate băncile din zona euro, agenţiile naţionale de profil urmând să aplice directivele instituţiei şi legislaţia UE, să se ocupe de "supravegherea de zi cu zi" şi să păstreze prerogativele privind protecţia consumatorilor.
Potrivit propunerilor, BCE va putea impune sancţiuni, inclusiv amenzi, băncilor care refuză să aplice deciziile instituţiei. Agenţii BCE vor putea efectua inspecţii la sediile băncilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
BCE va putea acorda sau retrage licenţe bancare în cele 17 state ale zonei euro şi va avea ultimul cuvânt de spus în privinţa cerinţelor de adecvare a capitalului.
Autoritatea de la Frankfurt va putea cere oricărei bănci din zona euro să deruleze teste de stres interne şi va putea lua măsuri de "intervenţie rapidă" în cazul instituţiilor de credit care riscă dificultăţi financiare, potrivit surselor citate.
Autorităţile naţionale vor fi responsabile de implementarea deciziilor BCE şi de "munca de zi cu zi" presupusă de supravegherea băncilor. Chestiunile de protecţia consumatorilor vor rămâne la latitudinea băncilor naţionale.
BCE va fi supravegheată de Parlamentul European şi va prezenta rapoarte anuale de activitate atât PE, cât şi miniştrilor de Finanţe.
Proiectul presupune, totodată, ca BCE să-şi coordoneze strategia privind zona euro cu Autoritatea Bancară Europeană (ABE), cu sediul la Londra. ABE este responsabilă pentru reglementarea financiară la nivelul celor 27 de state membre UE, astfel că Marea Britanie a insistat pentru modificarea regulilor de funcţionare a agenţiei pentru a preveni o situaţie în care zona euro ar deveni vocea dominantă în conducerea instituţiei.
ABE va putea desemna comisii independente care să judece eventualele dispute dintre diverse autorităţi de reglementare bancară şi financiară din UE, iar pentru aprobarea oricărei decizii va fi nevoie de o majoritate formată din membri ai zonei euro şi state non-euro.
O sursă oficială apropiată Trezoreriei Marii Britanii a afirmat că Londra se va asigura că noua legislaţie privind supravegherea bancară nu va dăuna pieţei comune a UE.
Proiectul legislativ vizează intrarea în funcţiune a noului sistem din 1 ianuarie 2014.
"Partea bună a acestei propuneri este că pune ceva distanţă între poliţie şi gangsteri. Cel puţin iniţial, nu va exista acea familiaritate între bănci şi autoritatea de reglementare care a încurajat până acum autorităţile să mai închidă ochii la nereguli", a declarat pentru Bloomberg Philippe Lamberts, membru al Parlamentului European.
Liderii UE au decis în iunie să urmeze direcţia unei instituţii unice de supraveghere bancară în zona euro, pentru a putea apoi să permită băncilor acces direct la fondurile de urgenţă ale blocului monetar. De la criza financiară din 2008, băncile europene au primit, din bani publici, injecţii de capital, garanţii şi alte forme de sprijin în valoare totală de 4.500 miliarde euro, accentuând presiunile din zona finanţelor publice care au forţat Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania şi Cipru să ceară ajutor financiar extern, notează Bloomberg.
"Criza euro evoluează în jurul BCE. Această instituţie a ajuns să fie considerată singura capabilă să rezolve criza. Totodată, există riscul ca toate aceste noi sarcini să sufoce BCE", a afirmat Carsten Brzeski, senior economist la ING Group Bruxelles.
Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat că autorităţile naţionale ar trebui să continue să joace un rol important chiar şi după implementarea noului sistem de supraveghere. BCE ar trebui să se concentreze pe supravegherea directă a băncilor care ameninţă stabilitatea sistemului financiar, iar alte sarcini mai puţin urgente ar trebui delegate către autorităţile naţionale, a spus oficialul german.
Preşedintele BCE Mario Draghi şi Comisia Europeană văd noul sistem de supravethere ca prim pas în separarea de bugetele naţionale a responsabilităţii intervenţiei în sprijinul băncilor aflate în dificultate.
Viziunea pe termen lung a liderilor UE presupune şi garanţii comune ale depozitelor bancare la nivelul zonei euro şi fonduri comune de stabilizare a băncilor cu probleme.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe