- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.08.2015, 10:29)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCR a ajuns la profit de 135,7 mil. euro în semestrul 1, după ce a redus costurile cu provizioanele
BCR, cea mai mare bancă din România, a înregistrat în primul semestru un profit net de 603,4 milioane lei (135,7 mil. euro), de la pierderi de 276 milioane lei în S1 2014, după ce costurile cu provizioanele s-au redus de la 1,3 miliarde lei la 26,2 milioane lei, pe fondul curăţării portofoliului.
Urmărește
202 afișări
BCR a ajuns la profit de 135,7 mil. euro în semestrul 1, după ce a redus costurile cu provizioanele
BCR a trecut pe profit în primul trimestru al anului, când a raportat un rezultat de 344 milioane lei (77,1 mil. euro), continuând cu un profit net de 259,4 milioane lei în al doilea trimestru.
Activele se plasau la sfârşitul lunii iunie la 61,55 miliarde lei, în urcare cu 1,46% de la martie, banca recuperând din pierderea de active faţă de sfârşitul anului trecut, însă în continuare sub acel nivel, de 61,62 miliarde lei.
În primul semestru, BCR a obţinut un profit operaţional de 778,5 milioane lei (175 mil. euro), cu 28,9% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,1 miliarde lei (246,4 mil. euro), din cauza veniturilor operaţionale mai mici, pe fondul unei contribuţii mai reduse din redularea creditelor neperformante, şi a costurilor uşor mai ridicate, se arată într-un comunicat al băncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
BCR şi-a redus drastic costurile cu provizioanele, de la 1,3 miliarde lei (293,6 mil. euro) în primul semestru al anului trecut la 26,2 milioane lei (5,9 mil. euro) la finele lunii iunie, în urma procesului intens de curăţare a bilanţului de credite cu probleme.
"Costurile de risc substanţial mai mici au fost generate în principal de o calitate mai ridicată a portofoliului de credite peroformante, de generarea mai mică de NPL-uri (credite neperformante - n.r.) în portofoliul de credite ipotecare, precum şi mai puţine cazuri de neplată în primul semestru şi recuperări mai ridicate în segmentul corporate faţă de baza stabilită în semestrul II al anului 2014, ca urmare a revizuirii extensive a portofoliului", se notează în comunicat.
Rata creditelor neperformante s-a redus la 23,1%, de la 29,3% în iunie 2014, în condiţiile reducerii generale a portofoliului de credite determinată de recuperări, vânzări de portofolii de finanţări neperformante şi scoateri în afara bilanţului.
Totodată, rata de acoperire a creditelor neperformante a urcat de la 64,6% la 76,9%.
BCR a consemnat în primele şase luni o creştere cu 34% a volumului de credite garantate pe segmentul de retail, iar pe programul Prima Casă avansul a fost de 66%. Portofoliul total de credite pentru locuinţe s-a apreciat astfel de la 9,45 miliarde lei la 9,9 miliarde lei.
Soldul creditelor performante de retail se situa la 16,9 miliarde lei, în contextul unui volum al creditelor rambursate sau ajunse la maturitate mai mic decât al creditelor nou acordate.
Pe segmentul corporate, banca a acordat credite noi în cuantum de 1 miliard lei în prima jumătate a anului, volum susţinut de un flux de afaceri noi de o calitate mai bună, în special pe descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de aprovizionare. Soldul creditelor performante s-a ridicat la 11,9 miliarde lei, de la 11,5 miliarde lei la finele anului trecut.
Soldul total al creditelor acordate clienţilor s-a redus la 32,5 miliarde lei, de la 32,56 miliarde lei în decembrie 2014.
Pe de altă parte, depozitele atrase de la clienţi au fost în scădere cu 1,5%, la 39,3 miliarde lei (8,79 miliarde euro), de la 39,92 miliarde lei (8,9 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, evoluţia pozitivă a depozitelor retail fiind contrabalansată de o scădere sezonieră a depozitelor corporate.
Economiile atrase de la clienţi rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind de surse diversificate, inclusiv grupul Erste.
Veniturile nete din dobânzi s-au diminuat cu 17,5%, la 1,01 miliarde lei (224,9 mil. euro), de la circa 1,23 miliarde lei (276,1 mil. euro) în primele şase luni ale anului trecut, pe fondul curăţării portofoliului de credite neperformante şi în condiţiile unor dobânzi mai mici la creditele garantate.
De asemenea, veniturile nete din comisioane au scăzut cu 5,2%, la 341,9 milioane lei (76,9 mil. euro), comisioanele din adminsitrarea creditelor şi conturilor curente fiind mai mici.
Rezultatul net din tranzacţionare s-a diminuat cu aproape 40%, la 122,9 milioane lei (27,7 mil. euro), din cauza activităţii mai reduse de tranzacţionare.
Venitul operaţional a fost mai mic cu 16,8%, de la 1,8 miliarde lei (405,4 mil. euro) la 1,5 miliarde lei (337,4 mil. euro), pe fondul veniturilor nete din dobânzi mai mici şi a rezultatului mai slab din tranzacţionare.
Cheltuielile administrative generale au urcat cu 2%, la 721,9 milioane lei (162,4 mil. euro). Raportul cost-venit a urcat la 48,1%, de la 39,2% în prima jumătate a anului trecut.
"Realizarea ţintelor privind costurile, stabilite în planul de redresare şi susţinută de concentrarea continuă asupra îmbunătăţirii productivităţii, este de aşteptat să se traducă în investiţii semnificative în infrastructura băncii în semestrele următoare", se mai arată în comunicat.
Banca avea la finele lunii mai un indice de solvabilitate, conform standardelor locale, de 19,6%, peste cerinţele BNR, de 10%.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale