- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCR a majorat estimarea privind creşterea economică din acest an de la 1,2% la 2%
BCR a revizuit în urcare estimarea de creştere economică din acest an, de la 1,2% la 2%, iar analiştii băncii nu exclud posibilitatea unei reveniri economice mai rapide în contextul în care consideră că investiţiile străine directe vor avansa de la 2,6 miliarde euro în 2010 la 4 miliarde euro.
"Economia României ar putea să avanseze cu circa 2%, dar nu excludem posibilitatea unei reveniri mai rapide în condiţiile în care investiţiile străine directe vor susţine mai bine procesul investiţional, iar Guvernul va demara unele proiecte de investiţii în infrastructură", a declarat economistul şef al BCR, Lucian Anghel.
El estimează că investiţiile private ar trebui să reprezinte baza relansării economice, în timp ce consumul va înregistra o creştere mai lentă în acest an.
BCR estimează că investiţiile străine directe vor creşte de la 2,6 miliarde de euro anul trecut la patru miliarde de euro în 2011.
"Industriile auto, de calculatoare şi produse electronice şi optice, echipamentele electrice, maşinile, utilajele şi echipamentele, precum şi industria metalurgică au fost principalele ramuri care au susţinut creşterea exporturilor în 2010. Deşi exporturile au depăşit în medie cu circa 10% valoarea din perioada dinainte de criză, cu toate acestea, nivelul exporturilor pe cap de locuitor în România rămâne de departe cel mai scăzut comparativ ţările din Europa Centrală şi de Est membre UE", a menţionat Anghel.
Economistul şef al BCR consideră că România continuă să aibă o economie susţinută de consum, iar exporturile nete pot doar să aibă un impact pozitiv limitat asupra creşterii economice în acest stadiu de dezvoltare.
"Schimbarea modelului economic nu este o sarcină uşoară şi de obicei se realizează gradual, pe măsură ce o ţară câştigă o masă critică de investiţii şi productivitate, care îi vor permite să se bazeze mai mult pe exporturi", consideră Anghel.
El a subliniat că simplul fapt că segmentul consumului predomină în faţa investiţiilor şi exporturilor când vine vorba de creştere economică nu trebuie învinovăţit, ci lipsa de capacitate a ţării de a genera bunuri pentru consum pe plan local.
Totodată, el afirmă că sectorul construcţiilor se află încă pe "un teren nesigur" şi că rămâne de văzut dacă se vor materializa măsurile iniţiate de Guvern pentru facilitarea relansării proiectelor de infrastructură în partea a doua a acestui an, în contextul în care procesul de bugetare multianuală este încă la început.
Economistul şef al BCR a subliniat că există o nevoie stringentă de prioritizare a proiectelor cu impact semnificativ asupra economiei. În 2012, BCR vede o creştere economică de 3,9% şi investiții străine directe de 4,5 miliarde de euro.
Pe de altă parte, BCR a revizuit în creştere şi estimarea privind rata inflaţiei la finele acestui an, de la la 5,2%.
"După evaluarea impactului asupra inflaţiei generat preţurile administrate şi de evenimentele politice recente din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, am decis revizuirea în creştere a prognozei de inflaţie la peste 5% pentru finalul acestui an. În luna martie, aşteptările inflaţioniste au atins un nivel record în ultimii trei ani şi sunt şanse destul de mari să rămână deteriorate în lunile următoare. Vedem o inflaţie ridicată până în luna iulie, de circa 8%, pentru ca apoi să scadă. În general va fi foarte important ceea ce se va întâmpla cu preţurile administrate", a spus reprezentantul BCR.
Anghel a arătat că vânzările cu amănuntul ar putea fi afectate de nivelul ridicat al inflaţiei.
"Încrederea consumatorilor s-a îmbunătăţit într-o oarecare măsură, dar este încă mult sub nivelul mediu din perioada dinainte de criză", a arătat economistul şef al BCR.
El a menţionat că în contextul revizuirii estimării de inflaţie trebuie luată în calcul şi schimbarea aşteptărilor privind evoluţia dobânzii de politică monetară.
"Vedeam o reducere a dobânzii de politică monetară în acest an, dar acum ne aşteptăm la menţinerea ratei şi chiar o majorare în 2012, până la 6,75%, în condiţiile în care economia va creşte şi se va apropia de nivelul potenţial", a precizat Anghel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO