„Noi considerăm listarea o prioritate. Dacă listează nu sunt probleme, însă dacă se lungeşte foarte mult cu listarea vrem să fim pregătiţi să fructificăm orice posibilitate. Luăm în calcul orice scenariu, fie să vindem o parte sau tot. Totodată, pot să construiesc şi produse structurate, warranturi sau opţiuni pe acţiunile BCR. Important este să pot dispune de dreptul meu. Nu pot să discut direct cu Erste să vând acţiunile, pentru că ar însemna să vin direct cu un preţ. Prefer să convocăm AGA, să discutăm cu acţionarii şi, astfel, poate să începem să generăm un curent de opinii în piaţă”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele CA – director general al SIF Moldova, Costel Ceocea.
El a menţionat că propunerea de vanzare a acţiunilor BCR a fost determinată şi de indicatorii financiari ai băncii, cele mai importante fiind provizioanele constituite.
„Provizioanele mari pot să ducă la premisele unei nevoi de lichidităţi pentru bancă, iar dacă mergem pe scenariul de anul trecut este posibil să mai vedem o capitalizare a profitului. Noi vrem să ne lichidizăm portofoliul, să aducem un profit acţionarilor noştri”, a explicat Ceocea.
Grupul BCR a constituit anul trecut provizioane de 1,99 miliarde lei, în scădere cu 12,5% faţă de 2009.
Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a inclus pe ordinea de zi a AGA convocată pentru 21 aprilie împuternicirea de a valorifica parţial sau integral acţiunile pe care SIF le are la BCR. Acordul acţionarilor este necesar, conform legislaţiei pieţei de capital, deoarece participaţia la BCR reprezintă peste 65% din activele imobilizate ale societăţii de investiţii.
Prin contractul de privatizare, acţionarul majoritar al BCR, banca austriacă Erste Bank avea obligaţia să listeze instituţia de credit pe care o controlează în România în cel mult trei ani de la finalizarea preluării, adică până în octombrie 2009.
În august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel puţin doi ani, dar poate fi realizată mai devreme, la solicitarea celor cinci societăţi, dacă piaţa de capital va da semne certe de revenire. Astfel, până în august trebuie reluate discuţiile privind listarea băncii.
Săptămâna trecută, preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, declara că lichiditatea bursei trebuie să se îmbunătăţească în continuare, substanţial, pentru listarea BCR.
Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.
În prezent, o societate deţinută 100% de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, deţine 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din acţiuni.