- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.03.2014, 18:51)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCR: ASF nu a identificat vreo culpă instituţională a băncii în cazul Harinvest
ASF nu a indentificat vreo culpă instituţională a BCR în cazul fraudei de la Harinvest, având în vedere că banca a respectat reglementările de piaţă în vigoare, potrivit BCR, care arată că nu a cunoscut şi nu a profitat de pe urma "neregularităţilor produse în relaţia Harinvest cu clienţii săi".
Urmărește
288 afișări
BCR: ASF nu a identificat vreo culpă instituţională a băncii în cazul Harinvest
În cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate emise de Erste şi SSIF Broker. BCR şi SSIF Broker au fost contraparte în tranzacţii derulate de brokerul de la Harinvest.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, luni, să sesizeze DIICOT pentru manipularea pieţei de capital de către un fost broker de la BCR şi în legătură cu suspiciuni legate de trei angajaţi ai băncii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central şi cu 7.000 lei patru angajaţi ai SSIF Broker, în cazul Harinvest. Măsurile şi sancţiunile au fost decise la finalul operaţiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker şi Depozitarul Central în privinţa implicării acestora în cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"ASF nu a identificat vreo culpă instituţională, având în vedere faptul că BCR a respectat şi în mod factual, şi din perspectivă legală, reglementările de piaţă în vigoare. Nici BCR, nici angajaţii săi nu au luat parte la frauda Harinvest; tranzacţiile s-au derulat cu un broker autorizat şi reglementat, aplicându-se comisioanele uzuale pentru tranzacţii standard pe piaţă. Casa de brokeraj Harinvest a indus în permanenţă impresia că solicita lichiditate pentru o strategie investiţională sofisticată, în numele propriilor săi clienţi; în acest context, din nefericire, un angajat al băncii şi-a asumat o conduită în afara modelului de afaceri şi cu încălcarea normelor interne ale băncii, ceea ce a cauzat concedierea sa de către bancă. BCR nu a cunoscut şi nu a profitat de pe urma neregularităţilor produse în relaţia Harinvest cu clienţii săi", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de BCR.
Controlul derulat de ASF la BCR a inclus verificarea unor aspecte privind tranzacţiile de tip sell-out (vânzare forţată a unor titluri pentru a obţine banii necesari plăţii altor acţiuni), precum şi cele corelate cu acestea, derulate de bancă în perioada aprilie 2012 - noiembrie 2013, având contraparte Harinvest.
"Banca nu poate purta răspunderea de a fi investigat activitatea brokerului Harinvest ori responsabilitatea pentru acţiunile angajaţilor acestui broker; de altfel, nu ar fi avut calitatea legală de a efectua asemenea investigaţii şi nici acces la informaţii în acest sens (...) Banca şi-a îndeplinit cu prudenţă şi responsabilitate obligaţiile legale de notificare a autorităţii de supraveghere. Banca a acţionat în baza reglementărilor proprii şi a prevederilor legale, la momentul respectiv neexistând încă informaţii privind o posibilă fraudă la Harinvest. Odată cu notificarea către ASF, BCR a încetat imediat tranzacţionarea cu brokerul. Banca a investigat imediat situaţia internă şi a luat măsuri disciplinare adecvate în momentul descoperirii nerespectării regulilor interne şi a modelului de afaceri", se mai arată în comunicatul BCR.
BCR menţionează că angajatul concediat a contestat decizia băncii, iar "instanţele de reglementare a relaţiilor de muncă" verifică hotărârea.
"Orice angajat care ar încălca reguli interne privind operaţiuni de piaţă ar fi sancţionat similar şi imediat, fără legătură cu incidente identificate la partenerii de tranzacţionare (...) BCR a sprijinit investigaţia ASF, demonstrând că operaţiunile în cauză s-au făcut cu nerespecarea modelului de afaceri al BCR, iar banca nu a urmărit în niciun moment beneficii ilicite în urma acestor tranzacţii", mai arată BCR.
Brokerul de la BCR este cel mai probabil Dan Deak, concediat de bancă în urma scandalului Harinvest, izbucnit în luna noiembrie a anului trecut.
În privinţa SSIF Broker, ASF a aplicat, luni, amenzi în valoare cumulată de 7.000 de lei. Directorul general Grigore Chiş a fost amendat cu 2.000 de lei, sancţiuni similare fiind aplicate şi directorului general adjunct, Florica Zoicaş-Ienciu, şi reprezentantului compartimentului de control intern Oana Tudor. Un alt reprezentant al compartimentului de control intern, Rareş Florian Bodea, a fost amendat cu 1.000 de lei.
"Controlul derulat de ASF semnalează câteva disfunctionalităţi de natură formală, care vizează procedurile interne ale companiei sau elemente tehnice ale sistemului. Au fost semnalate abateri minore de la normele legale şi reglementările în vigoare ale pieţei de capital şi, de asemenea, nu au fost găsite slăbiciuni în procedurile interne de protecţie a investitorilor şi gestionare a riscului, cărora le acordăm o atenţie maximă, dupa experienţele nefericite ale trecutului. Vom trata ca atare constatările şi sancţiunile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mai mult decât atât, subliniem că am remediat deja toate aspectele semnalate, înainte de a fi făcute publice", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de SSIF Broker.
Brokerul de la Harinvest Maria Voinea este suspectată de DIICOT că a falsificat notificări către Depozitarul Central şi în care figura că clienţii şi-ar fi dat acordul pentru tranzacţiile sell out.
Până la data de 12 martie, la ASF au fost înregistrate 48 de petiţii formulate, în mod individual, de către foşti clienţi ai Harinvest, care reclamă vânzarea frauduloasă de către firma de brokeraj a portofoliului de acţiuni deţinute, precum şi faptul că banii nu se regăsesc nici în conturile clienţilor şi nici în conturile Harinvest.
"Nu ne putem pronunţa cu privire la cuantumul "prejudiciului" având în vedere faptul că la acest moment este vorba despre sume pretinse de persoanele în cauză (potrivit propriilor calcule şi evidenţe) şi nu sume stabilite în mod cert", se arată într-un răspuns transmis de ASF la solicitarea MEDIAFAX.
La jumătatea lunii decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între trei şi cinci ani. Maria Voinea a fost amendată cu 100.000 de lei de ASF şi i s-a interzis să mai activeze timp de cinci ani pe piaţa de capital. Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sancţionată cu 338.500 de lei, sumă redusă în partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocând o eroare de redactare. Valoarea cumulată a amenzilor dictate de ASF a scăzut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.
Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache afirma în luna februarie că Fondul de compensare a investitorilor trebuie accesat pentru a-i despăgubi pe păgubiţii de la Harinvest. Despăgubirile sunt limitate la 20.000 de euro de persoană.
La finalul anului trecut, Fondul dispunea de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare, însă poate transfera banii doar dacă ASF a constat că Harinvest nu dispune de resurse financiare pentru restituirea activelor clienţilor. Fondul poate compensa şi dacă o autoritate judiciară a emis o hotărâre definitivă prin care este suspendată posibilitatea investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi.
Harinvest este controlată de preşedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), şi alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) şi Dumitru Crăciunescu (23,04%).
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe