- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.08.2018, 15:30)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCR: Au apărut semne că economia României poate creşte mai puţin decât am anunţat, în acest an
Economiştii BCR îşi menţin prognoza că Produsul Intern Brut al României va creşte în acest an cu 4,1% faţă de anul trecut, dar susţin că noile date oficiale indică tot mai multe riscuri ca avansul să fie sub acest nivel.
Urmărește
1013 afișări
BCR: Au apărut semne că economia României poate creşte mai puţin decât am anunţat, în acest an
„Pentru moment, ne menţinem prognoza pentru tot anul 2018 la 4,1%, dar recunoaştem că sunt şanse să avem o creştere economică mai mică. Avem nevoie de un avans economic mai puternic în T3 2018 faţă de ultimele date publicate, pentru a păstra estimarea pentru întreg anul 2018”, se subliniază în analiza BCR intitulată „Accelerare a creşterii economice în T2 2018 - deschidem şampanie sau ne pregătim de mai rău?”, semnată de Dorina Ilaşco, analist economic în cadrul băncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Estimarea BCR ia în calcul faptul că, în trimestrul al doilea al acestui an, creşterea economică a României a accelerat la 1,4% faţă de trimestrul precedent, după ce în primul trimestru se înregistrase un avans economic modest, de doar 0,1%, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. „Accelerarea activităţii economice a fost anticipată, atât de noi cât şi de majoritatea economiştilor care au participat la sondaje. Cu toate acestea, într-o comparaţie cu anul anterior, datele conturează, în continuare, o imagine de ansamblu a unei economii în încetinire (la 4,1% în semestrul I 2018, de la 5,9% în semestrul I 2017)”, punctează Ilaşco.
Consumul privat va rămâne, cel mai probabil, principalul factor care va determina creşterea economiei ţării noastre în a doua jumătate a acestui an, conform analizei BCR, fiind susţinut, „atât de o creştere solidă a salariilor nete, cât şi de o inflaţie în scădere, care, în final, ar trebuie să sporească apetitul pentru cheltuieli al românilor”.
Totodată, analiza BCR nu exclude, în totalitate, posibilitatea ca agricultura să furnizeze rezultate bune în sezonul acesta, dar economiştii băncii admit că va fi destul de greu să se repete „performanţa remarcabilă de anul trecut, având în vedere dependenţa extrem de ridicată a sectorului de condiţiile meteorologice”.
„În cazul României, Comisia Europeană a revizuit semnificativ în sus estimările pentru producţia medie la hectar de porumb şi floarea-soarelui (destul de aproape de nivelurile-record înregistrate în 2017), ca urmare a condiţiilor favorabile cu precipitaţii abundente. Totuşi, există şi reversul medaliei. Producţia unor culturi cum ar fi grâu, rapiţă şi cartofi ar putea fi afectată de precipitaţii abundente. Pentru moment, estimările Comisiei Europene privind producţia medie la hectar de grâu se situează la nivelul mediu al ultimelor 5 ani (2013-2017), dar cele pentru rapiţă şi cartofi sunt deja mai reduse”, explică Ilaşco.
În schimb, avansul economic din trimestrul al doilea al acestui an a fost susţinut de industrie, comerţ cu amănuntul şi servicii, se consideră în analiza BCR, pe baza datelor publice. „Serviciile prestate în principal companiilor au furnizat o surpriză plăcută în luna iunie, după o evoluţie surprinzător de slabă înregistrată în luna precedentă, susţinută de rezultatele ceva mai bune din IT&C şi transporturi. Sectorul construcţiilor, pe de altă parte, a avut cel mai probabil o contribuţie negativă. Construcţiile rezidenţiale au fost mai slabe în T2 faţă de trimestrul anterior, iar creşterea modestă din luna iulie nu a fost nici pe departe suficientă pentru a compensa scăderile puternice din lunile anterioare. Aici trebuie să ne credeţi pe cuvânt, când vă prezentăm date oficiale de la INS, pentru că suntem siguri că, atunci când vă plimbaţi pe stradă, vedeţi cu totul altceva pe piaţa rezidenţială”, detaliază Ilaşco.
Datele privind segmentul nerezidenţial al pieţei construcţiilor au fost la fel de dezamăgitoare, în timp ce lucrările de infrastructură au crescut modest.
„Datele disponibile mai sugerează că cererea externă ar fi contribuit la o temperare a avansului economic. Economia zonei euro, principalul nostru partener comercial, a crescut, din nou, cu doar 0,4% în T2 2018 faţă de T1 2018, aceasta fiind cea mai slabă evoluţie trimestrială din T4 2016 până în prezent”, adaugă analistul BCR.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Consiliul Concurenţei: Familia Moldoveanu poate prelua integral operaţiunile Grupului Nordic
Citește și: România domină topul ţărilor cu cele mai ieftine produse şi servicii din UE. Este pe locul I la alimente
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului