- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.08.2013, 12:57)
- Raluca Ghinea
BCR: Dobânzile la creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6%
Dobânzile pentru creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6%, la un nivel apropiat de cele pentru euro, împrumuturile în moneda naţională urmând să reprezinte în 1-2 ani peste jumătate din creditul neguvernamental, de la o pondere de circa 37% la primul semestru, estimează BCR.
Urmărește
1386 afișări
BCR: Dobânzile la creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6% (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Relaxarea politicii monetare va continua în 2014, iar dacă adăugăm posibila restrângere a stimulilor monetari generoşi furnizaţi pieţei de către băncile centrale, vedem că viitorul creditării este în moneda naţională. Ieftinirea creditului în lei va continua şi am putea vedea dobânzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scăzut, foarte apropiate de cele în euro. Estimăm că într-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor în lei va depăşi 50% din totalul creditului neguvernamental", a declarat, într-un comunicat, analistul şef al BCR, Eugen Sinca.
Analiştii băncii apreciază că tendinţa susţinută de scădere a dobânzii de politică monetară se va reflecta în dobânzile interbancare, iar cotaţia indicelui Robor la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%.
Consiliul de Administraţie al BNR a redus, pe 5 august, rata dobânzii de politică monetară, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Începe cel mai mare pelerinaj din lume: 400 de milioane de hinduşi sunt aşteptaţi
-
Ucraina oferă ajutor pentru stingerea incendiilor devastatoare din Los Angeles
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie că banca centrală va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută, astfel încât clienţii să prefere finanţarea în lei, fără riscul cursului valutar.
El a arătat că împrumuturile imobiliare în lei, deşi presupun rate cu 30% mai mari decât cele în valută, sunt mai avantajoase pentru client, întrucât împrumutul în valută are, pe lângă costul vizibil, şi unul invizibil, dat de fluctuaţia cursului valutar.
Citeşte şi:
Isărescu: BNR va face tot posibilul să aducă dobânzile la creditele în lei aproape de cele în valută
Citeşte şi:
Isărescu speră ca reducerea dobânzii cheie să fie urmată de scăderea ratelor la creditele în lei: Băncile vor realiza că este în interesul lor să se apropie mai mult de clienţi
Creditul neguvernamental în lei a crescut în primul semestru cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 84,29 miliarde lei, având o pondere de 37,6% în totalul creditului neguvernamental, de aproape 224,16 miliarde lei.
BCR acordă finanţări preponderent în lei începând de anul trecut pentru creditele imobiliare şi cele prin programul Prima Casă, care va garanta în continuare numai finanţări în lei.
"Numărul solicitărilor de credite pentru investiţii imobiliare în lei este în creştere, pentru că tot mai mulţi clienţi optează pentru protecţie maximă împotriva fluctuaţiilor cursului de schimb", a afirmat Andrew Gerber, director de management al produselor retail în cadrul BCR.
Pentru programul Prima Casă, reprezentanţii băncii sfătuiesc persoanele care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă să negocieze cu vânzătorul preţul acesteia în moneda naţională
Creditul Prima Casă îşi păstrează în continuare atractivitatea pentru tineri şi familiile tinere întrucât poate fi accesat pe o perioadă maximă de 30 ani, fiind necesar un avans de mimim de 5%.
"BCR a fost un puternic susţinător al programului Prima Casă, lucru evidenţiat şi de cota de piaţă de 45% pe care a deţinut-o banca şi pe care estimează că o va atinge din nou odată cu derularea proiectului exclusiv în moneda naţională, etapă în care beneficiază de cel mai mare plafon alocat", se mai spune în comunicat.
Plafonul garanţiilor pentru creditele din programul Prima Casă a fost suplimentat la finalul lunii iulie, prin hotărâre de Guvern, cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, iar garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională.
Valoarea finanţărilor acordate prin acest program în anul curent ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar în iunie mai erau disponibile pentru 2013 fonduri de 300 de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Isărescu speră ca reducerea dobânzii cheie să fie urmată de scăderea ratelor la creditele în lei: Băncile vor realiza că este în interesul lor să se apropie mai mult de clienţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe