BCR estimează pentru acest an o creştere cu 10-15% a soldului creditelor imobiliare

Soldul creditelor imobiliare acordate de BCR va creşte în acest an cu 10-15%, a declarat, joi, Ştefan Coroianu, director executiv direcţia managementul produselor retail în cadrul băncii, care consideră că pentru finanţarea pe termen lung creditul în euro este cel mai potrivit.

Urmărește
3 afișări

"Continuarea programului Prima Casă va avea influenţe pozitive asupra pieţei pentru că permite existenţa unor tranzacţii, chiar dacă programul se adresează mai ales tranzacţiilor de mici dimensiuni. Volumele vor creşte, nu pot să spun un procent, faţă de anul trecut, mai ales în a doua parte a anului, pentru că prima parte a fost distorsionată de sincopa din Programul Prima Casă. Estimăm o creştere cu 10-15% a soldului creditului imobiliar al BCR", a spus Coroianu, după o conferinţă de presă.

BCR a acordat anul trecut peste 1.100 de credite pentru achiziţia de locuinţe, din care 940 prin programul Prima Casă, în valoare de peste 41 de milioane de euro.

"BCR are în cadrul programului Prima Casă un sold de 600 de milioane de euro al creditelor acordate. Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prin acest program, dacă ne dublăm expunerea", a adăugat Coroianu.

Banca a fost prima instituţie de credit care a semnat protocolul de participare la ediţia a 4-a a programului "Prima Casă", cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

"De la semnarea protocolului am primit circa 200 de cereri de credite pentru Prima Casă pe zi. Faţă de ediţiile precedente este un număr mai mare, dar care se explică prin sincopa dintre faza a 3-a şi a 4-a. Am dat zece credite în prima săptămână de la lansarea programului, ne aşteptăm la concretizarea unui număr mai mare de cereri în perioada următoare", a precizat reprezentantul BCR.

El a arătat că BCR a decis să participe în continuare la program având în vedere comportamentul de plată din primele faze ale Primei Case.

"Comportamentul la plată în primele faze ale programului ne-a făcut să acceptăm participarea în continuare la Prima Casă. Nu făceam acest lucru în alte condiţii. Nivelul de plăţi întârziate este extrem de redus, se apropie de zero. Sunt sub 0,5% întârzieri la plată de 0-60 de zile", a adăugat Coroianu.

Până în prezent doar patru bănci au semnat protocoalele de participare la "Prima Casă 4", iar potrivit autorităţilor alte opt fiind interesate să intre în program.

BCR nu exclude achiziţia portofoliului de credite acordate prin primele faze ale "Prima Casă" de la altă bancă care nu mai doreşte participarea la program, Coroianu menţionând că deocamdată nu există discuţii în acest sens.

În ceea ce priveşte moneda în care ar trebui să se facă împrumuturile imobiliare, Coroianu s-a arătat adeptul împrumuturilor în euro.

"Experienţa din piaţă arată că pentru achiziţia de credite pe termen lung diferenţele de dobândă între cele în euro şi leu pun presiune mare pe rate. Astfel, pentru finanţările pe termen lung soluţia potrivită este finanţarea în euro", a spus Coroianu.

BCR, membră a Erste Group Austria, este cel mai mare grup financiar din România după active, totalizând peste 16 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici