Rata inflaţiei a încetinit brusc în luna mai, ajungând la 5,1% an/an, de la 5,9% an/an în aprilie, ca urmare a unei noi scăderi importante a preţurilor reglementate la gaze naturale şi energie electrică, a ieftinirii legumelor şi a unui efect de bază favorabil.
Preţurile de consum au scăzut cu 0,11% fată de aprilie, prima scădere lunară din decembrie 2023.
”Indicele IPC a fost cu mult sub prognoza noastră de 5,5% an/an şi sub mediana Bloomberg de 5,6% an/an. Eroarea prognozei noastre a venit în principal din efectul întârziat al scăderii preţurilor reglementate la gaze naturale şi energie electrică. Inflaţia de bază a scăzut la 6,3% an/an în mai, de la 6,7% an/an în aprilie, în conformitate cu proiecţia noastră”, se arată în analiza Erste.
Potrivit datelor Ministerului Energiei, preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile maximale plafonate. De exemplu, preţul practicat de principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii casnici este 0,23381 lei/ kWh (preţul maxim plafonat fiind de 0,310 lei/kWh). La energie electrică, pentru clienţii casnici cu un consum mai mare de 300 kWh/lună, scăderile aplicate de principalii furnizori ajung până la 15% faţă de preţul maximal de 1,3 lei/kWh, preciza un comunicat al ministerului de la începutul lunii mai.
În baza datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistică, Erste a revizuit în jos prognoza privind inflaţia la sfârşitul anului la 4% an/an faţă de 4,2% an/an anterior. Banca a mentinut neschimbată prognoza privind inflaţia de bază pentru decembrie 2024 la 4,9%.
”Surpriza inflaţiei din luna mai consolidează opinia noastră privind prima reducere a ratei BNR în iulie cu 25 puncte, până la 6,75%, şi ne aşteptăm ca rata cheie să ajungă la 6% până la sfârşitul anului. Inflaţia care scade mult mai rapid decât cea mai recentă prognoză a băncii centrale ar trebui să susţină prima reducere a ratei la şedinţa din iulie”.
În Raportul privind inflatia, BNR a prognozat o rată de 6% până la sfârşitul T2 2024.
Dar Erste estimează acum o inflatie de 4,7% în iunie.
”Reducerea ratei BCE din iunie ar trebui să facă BNR mai încrezătoare în ceea ce priveşte momentul relaxării”, spun analiştii băncii.