Bechtel a depus scrisori de intenţie pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4

Compania americană Bechtel International şi alte două consorţii au trimis companiei EnergoNuclear scrisori de intenţie pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 3,2 miliarde de euro, fără TVA, a anunţat, miercuri, Ministerul Economiei.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Bechtel a depus scrisori de intenţie pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4

Bechtel a depus scrisori de intenţie pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Primul consorţiu este format din SNC Lavalin Nuclear (Canada), Ansaldo Nucleare (Italia) şi Elcomex IEA (România), având ca lider compania canadiană, iar cel de-al doilea este condus de Atomtechnoprom şi include alte patru firme din Federaţia Rusă.

"Comisia de evaluare va analiza în perioada următoare documentaţia depusă, în scopul calificării candidaţilor mai sus precizaţi pentru celelalte faze ale procedurii: clarificarea specificaţiei tehnice a centralei nucleare, prezentarea şi negocierea ofertelor preliminare, negocierea ofertelor finale, stabilirea ofertei câştigătoare şi atribuirea contractului", se menţionează în comunicat.

Procedura de achiziţie a contractului Inginerie, Procurare si Construcţie (IPC) derulată de EnergoNuclear a început la 16 septembrie 2010 şi este planificată să se desfăşoare pe parcursul acestui an şi în prima jumătate a lui 2012.

Bechtel este constructorul autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş. Construcţia a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. În prezent, compania a finalizat 52 de kilometri de autostradă între Turda şi Câmpia Turzii, iar termenul de finalizare al întregului traseu este incert din cauza lipsei finanţării.

Societatea mixtă EnergoNuclear, constituită pentru construcţia celor două reactoare de la Cernavodă, este controlată de stat, prin Nuclearelectrica. După ce unul dintre acţionari, grupul ceh de utilităţi CEZ, a vândut Nuclearelectrica pachetul de 9,15% din acţiunile pe care le deţinea la EnergoNuclear, participaţia Nuclearelectrica a crescut la 60,15% din capitalul dezvoltatorului celor două reactoare.

Ceilalţi acţionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) şi GDF SUEZ (Franţa), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola (Spania) deţin câte 6,2% din acţiuni.

Construcţia celor două unităţi nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalată în centrala de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica. Cele două reactoare aflate în funcţiune asigură aproximativ 20% din producţia de electricitate la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici