"Ne-am arătat disponibilitatea de a pune la dispoziţie Opel activităţile noastre din domeniul auto. Nu ni se poate cere mai mult de atât. Solicitarea din ultimul moment de a asigura finanţare de urgenţă pentru Opel, în timp ce guvernul german va stabili calendarul şi alte condiţii pentru împrumut, expune Fiat la riscuri inutile şi necugetate", a afirmat directorul general executiv al grupului italian, Sergio Marchionne.
În plus, grupului italian nu i s-a permis accesul total la datele financiare ale Opel, acesta neputând, astfel, să elaboreze o ofertă adecvată, a precizat el.
Autorităţile germane şi reprezentanţii guvernului SUA, ai General Motors, Opel şi Fiat, Magna şi holdingul industrial belgian RHJ, ofertanţii pentru participaţia majoritară la Opel, s-au întâlnit miercuri pentru a discuta soarta companiei germane.
Singurul rezultat al discuţiilor a fost eliminarea companiei belgiene de pe lista ofertanţilor. Negocierile au intrat în impas când GM, grupul părinte al Opel, a anunţat, în ultimul moment, că are nevoie urgent de 1,8 miliarde euro pentru constructorul auto german şi nu de 1,5 miliarde euro cât estimase anterior, sumă pe care guvernul Germaniei nu este dispus s-o plătească în întregime.
La eşecul negocierilor a contribuit şi reticenţa părţii americane în privinţa planului german de a pune activele Opel sub administrare specială până când va fi încheiată o înţelegere cu unul dintre ofertanţi.
Compania canadiană Magna şi-a arătat însă disponibilitatea de a plăti diferenţa de 300 de milioane de euro solicitată de grupul american.
Reuters notează, citând surse apropiate situaţiei, că Magna şi GM sunt pe punctul de a ajunge la o înţelegere.
Pe de altă parte, publicaţia Built arată că producătorul canadian de piese auto a ameninţat că va renunţa la Opel din cauza exigenţelor GM.
Fiat a decis să nu participe la întâlnirea organizată vineri de autorităţile germane care are ca obiectiv găsirea de mijloace pentru a finanţa de urgenţă Opel.