Anunţul guvernului de la Minsk are loc la o zi după ce Executivul a îngheţat preţurile la o serie de produse alimentare de bază şi la o săptămână după devalorizarea rublei cu 36%, care nu a convins însă băncile şi populaţia să reia tranzacţiile valutare la cursul oficial.
Măsurile semnalează presiunile economice în creştere asupra preşedintelui Alexandr Lukaşenko, care anul trecut a făcut cheltuieli masive înaintea alegerilor şi a promis majorări de salarii, respingând totodată necesitatea unui ajutor occidental.
„Estimăm mărimea ajutorului necesar la 3,5 miliarde dolari-opt miliarde de dolari”, a declarat premierul Mihail Miasnikovici, agenţiei de presă BeITA.
El a precizat că programul de finanţare ar putea dura trei-cinci ani.
FMI a acordat statului Belarus un împrumut de 3,5 miliarde de dolari în perioada 2009-2010 şi a trimis o misiune de evaluare a situaţiei ţării, care are aproape 10 milioane de locuitori.
Rusia a respins recent cererea autorităţilor de la Minsk pentru un împrumut direct, dar a anunţat că împreună cu alte republici ex-sovietice ar putea acorda asistenţă regională.
Decizia referitoare la un program de salvare este aşteptată pe 4 iunie, cu toate că Lukaşenko a avertizat Rusia că Belarusul nu va vinde ieftin active de stat, pentru a-şi asigura un împrumut de urgenţă.