Prima pagină » Economic » Belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână, după ce pandemia a creat surplus masiv al acestui preparat

Belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână, după ce pandemia a creat surplus masiv al acestui preparat

Belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână, după ce pandemia a creat surplus masiv al acestui preparat
Cristina Tudor
28 apr. 2020, 09:46, Economic

Criza de coronavirus a dus la un surplus de cartofi în Belgia pentru că aceştia erau foarte des serviţi în multe baruri şi restaurante, care acum s-au închis, din cauza măsurilor restrictive.

Romain Cools, secretarul general belgian al industriei de cartofi, a declarat pentru CNBC că în jur de 750.000 de tone de cartofi – îndeajuns să umple 30.000 de camioane- nu vor fi procesaţi din cauza pandemiei.

Situaţia aceasta a fost creată de scăderea masivă a cererii de cartofi congelaţi, care constau în aproximativ 75% din cartofii procesaţi în această ţară.

Congelatoarele producătorilor sunt astfel neîncăpătoare pentru numărul mare de cartofi. Oficialul îi îndeamnă pe belgieni să consume mai mulţi cartofi prăjiţi.

„Lucrăm cu supermarketurile să vedem dacă putem lansa o campanie în care să-i rugăm pe belgieni să ajute sectorul, prin a consuma cartofi prăjiţi – mai ales cei congelaţi – de două ori pe săptămână. Ceea ce încercăm să facem este să evităm risipa de mâncare, pentru că fiecare cartof pierdut este o risipă”, a declarat oficialul.

Restul de 25% a industriei de cartofi – ce include legumele proaspete şi snaksurile – nu a avut probleme în timpul izolării sociale pentru că majoritatea oamenilor găteau acasă, a adăugat Cools.

Oficialul a mai spus că efectul acesta va dura câteva luni de acum încolo, ceea ce înseamnă că surplusul va continua. „Le-am cerut fermierilor să nu mai cultive atât de mulţi cartofi în sezonul următor pentru că noi credem că vor mai rămâne cartofi din acest sezon întrucât vom amâna procesarea lor”, a precizat Cools.

Cartofii care nu au putut fi procesaţi au fost trimişi la băncile de alimente pentru a fi exportaţi în Europa Centrală şi Africa, unde este deficit. De asemenea, surplusul poate fi hrană pentru animale sau prelucrat în biocombustibil, însă aceste iniţiative vin cu un cost în plus a spus oficialul belgian.

Foto: Profimedia