Beneficiu salarial în România: O vacanţă de 12.000 de lei, achitată integral cu vouchere

  • Tichetele de masă, cadourile, decontarea transportului la serviciu şi serviciile de sănătate sunt principalele beneficii alese, în 2019, de angajaţii români .
  • Bugetul mediu lunar oferit angajaţilor în 2019 pentru beneficii extrasalariale a fost de 400 de lei.
  • Datele analizează comportamentul a peste 183.000 de angajaţi, de la peste 300 de companii din mediul privat.
Urmărește
3211 afișări
Imaginea articolului Beneficiu salarial în România: O vacanţă de 12.000 de lei, achitată integral cu vouchere

Beneficiu salarial în România: O vacanţă de 12.000 de lei, achitată integral cu vouchere

Sumele alocate de companii pentru beneficiile angajaţilor au ajuns anul trecut la 227 de milioane de lei, faţă de 114 milioane de lei, în 2018. Angajatorii au direcţionat circa 77% din bugetele pentru beneficii către facilităţi scutite total sau parţial de taxe, potrivit BenefitOnline.

Datele analizează comportamentul a peste 183.000 de angajaţi, de la peste 300 de companii din mediul privat. Aceştia reprezintă circa 5% din totalul forţei de muncă privată din România.

„Ne aşteptăm anul acesta la o creştere importantă a bugetelor de beneficii acordate prin BenefitOnline.ro până la aproximativ 350 de milioane de lei şi la un număr de 250.000 de utilizatori în platformă. O pondere semnificativă din sumele cheltuite în acest an va fi direcţionată către vacanţe în România, activităţi culturale sau abonamente sportive, acestea fiind şi categoriile care ne aşteptăm să înregistreze cele mai importante creşteri în 2020", a spus Stelian Bogza, cofondator BenefitOnline.

În 2019, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în categoriile: turism intern (vouchere de vacanţă), sănătate (abonamente medicale, asigurări medicale, abonamente stomatologice), produse şi activităţi culturale (beneficii deductibile introduse anul trecut) şi produse din categoria Telecom & ElectroIT. În schimb, tot mai puţine companii au oferit salariaţilor cadouri, transport gratuit sau tichete de masă.

Bugetul mediu lunar oferit angajaţilor în 2019 a fost de 400 de lei

Beneficiile oferite fiecărui angajat de către angajator, în 2019, a fost de aproximativ 400 de lei pe lună - valoare brută.

În medie, angajaţii au cheltuit câte 230 de lei pentru o achiziţie din categoria beneficiilor flexibile. Platforma BenefitOnline le oferă salariaţilor şi posibilitatea de a cumula bugetele primite pe mai multe luni, iar unele achiziţii pot fi făcute din banii angajaţilor, prin intermediul cardului.

Cel mai scump beneficiu achiziţionat anul trecut a fost o vacanţă în România, în valoare de 12.000 de lei, pentru care angajatul în cauză a plătit cu vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă sunt, alături de tichetele de masă, tichetele cadou şi tichetele culturale, principalele beneficii deductibile cumpărate.


Angajaţii vor putea cumpăra în 2020 bilete la festivaluri precum Untold şi Electric Castle cu tichete culturale

Începând de anul trecut, angajaţii beneficiază de o nouă categorie de beneficii deductibile: tichetele culturale, pe care le vor putea utiliza în platformă şi pentru plata diferitelor activităţi culturale, inclusiv bilete la festivaluri precum Untold, Neversea sau Electric Castle.

Tichetele culturale pot fi acordate lunar sau ocazional, în limita a 150 de lei, respectiv 300 de lei, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale, precum: abonamente şi bilete la spectacole, festivaluri, târguri şi expoziţii, parcuri tematice, cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme etc.
 

Beneficii deductibile în 2020

Cel mai nou beneficiu deductibil este tichetul cultural, pentru care angajatului achită un impozit pe venit de 10%, iar angajatul nu este impozitat.

În acelaşi timp, angajaţii pot primi de la angajatori mai multe beneficii cu taxe 0% de ambele părţi. De acelaşi sistem de taxare, de 0%, beneficiază şi serviciile medicale (abonamente sau asigurări) în limita a 400 euro/an, pensiile private (pilonul III) în limita a 400 euro/an, training-urile profesionale, decontarea transportului la serviciu, în condiţii specifice legislaţiei în vigoare, dar şi tichetele şi cardurile cadou pentru angajaţi şi copiii minori ai acestora, în limita a 150 lei/beneficiar, pentru evenimente precum Crăciun, Paşte, 1 Iunie şi 8 Martie (pentru angajate).

Pe de altă parte, pentru beneficiile în natură, angajatorii sunt taxaţi cu 2,25% şi angajaţii cu 41,5%. În această categorie sunt incluse, printre altele, tichetele şi cardurile cadou care depăşesc limitele prevăzute de lege, donaţiile către Asociaţii şi ONG-uri precum şi toate produsele şi serviciile reduse din categoria Oferte Speciale ale platformei BenefitOnline.ro.


Tendinţă: angajaţii încheie pensii private de la vârste sub 30 de ani

Majoritatea utilizatorilor platformei BenefitOnline sunt femei, care cheltuiesc mai mult decât bărbaţii pentru transport, sănătate, sport & wellness, moda & frumusete, activităţi culturale (tichete culturale, cel mai nou beneficiu deductibil disponibil), training-uri şi cursuri de limbi străine. În acelaşi timp, bărbaţii au alocat bugete mai mari pentru pensii private, produse Telecom & ElectroIT, HoReCa şi pentru donaţii.

„Pensiile private devin un beneficiu tot mai interesant pentru toţi angajaţii şi ne aşteptăm la o creştere şi în perioada următoare, pe fondul unei tendinţe observate în ultimii 2-3 ani, când vârsta la care angajaţii contractează o pensie privată facultativă a început să scadă sub pragul de 30 de ani", spune Adrian Sârbu, cofondator BenefitOnline.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici