Berceanu: Taxa auto nu poate fi încasată pentru autoturismele personale

Preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, a afirmat, vineri, că încasarea taxei de primă înmatriculare de la "autoturismele personale" s-a făcut fără a exista prevedere legală în Codul Fiscal, întrucât cei care ar trebui să plătească sunt deţinătorii de "autoturisme comerciale".

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Taxa auto nu poate fi încasată pentru autoturismele personale

Berceanu: Taxa auto nu poate fi încasată pentru autoturismele personale

Senatorul de Dolj a precizat că modificările la legea privind instituirea taxei de primă înmatriculare, adoptată în 2006, a fost modificată printr-o ordonanţă de urgenţă pe care a propus-o el, în decembrie 2006.

"După adoptarea legii, m-am trezit peste mine în birou cu tiriştii şi camionagiii care ameninţau cu blocarea arterelor de circulaţie. Când a fost adoptată acea legea, se adoptase o grilă după care se calculau taxele. Dar pe ei nu i-a interesat decât până la maşinile de teren şi cele puternice, dar nu s-a mai gândit şi la cei cu camioane, care au capacitate de 20.000 de cai putere. Dacă vroiai să-ţi iei un cap-tractor care face 25.000 de euro, mai plăteai taxe de 20.000 de euro. Am făcut un proiect de ordonanţă prin care am propus nişte modificări", a afirmat Berceanu.

El susţine că proiectul care viza modifica Codul Fiscal a fost înaintat către Ministerul Finanţelor care l-a introdus fără a se mai uita pe el.

"În legea prin care a fost instituită taxa de primă înmatriculare scria ceva de genul: «se aplică taxa autovehiculelor, inclusiv cele comerciale, conform grilei». În ordonanţa pe care am propus-o, am venit cu o modificare prin în acea ordonanţă, respectiv: «se aplică taxa autovehiculelor comerciale, conform grilei». Cei de la Ministerul Finanţelor probabil că nu s-au mai uitat şi au luat articolul şi l-au pus în lege", a mai spus Berceanu.

Preşedintele PDL Dolj susţine că în acest moment, în Codul Fiscal nu există prevedere pentru încasarea taxei de la persoanele fizice.

"Mi-a sărit acest lucru în ochi acum câteva zile, când m-am dus într-o emisiune televizată, la care a participat şi domnul Ghişe şi care îmi tot scria că şi eu am semnat pentru legea cu taxa de înmatriculare. El făcea referire de fapt la această ordonanţă OUG nr.110, prin care am propus modificările. După emisiune am luat legea şi am rămas cu gura căscată. Băieţii luaseră cuvânt cu cuvânt ce-am scris eu în ordonanţă şi care făcea referire doar la autoturismele comerciale şi au pus-o în lege, astfel că în actul normativ nu mai apar maşinile personale", a afirmat Berceanu.

El apreciază că persoanele care au plătit taxa de primă înmatriculare îşi pot recupera "foarte uşor" banii pentru că nu există prevedere legală prin care să fie percepută această taxă.

"Se face scandal degeaba pentru că ei nu pot lua acea taxă. Doar autoturismele comerciale trebuie s-o plătească", a spus Berceanu.

Vicepreşedintele Senatului apreciază că ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, care afirma că, în cazul renunţării la taxa de primă înmatriculare compania americană Ford nu va mai investi în fabrica de la Craiova, iar Renault se va muta "înspre răsărit", face un "joc care nu e în regulă".

"Domnul Vosganian are tot felul de declaraţii împleticite. O spune într-un fel, după care într-un alt fel. Trebuie să urmăreşti tot ce spune ca să afli care este poziţia sa ultimă. El face un joc care nu e în regulă", a mai spus Berceanu.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, invocată, vineri, de preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, prevede că "intră sub incidenţa taxei speciale autoturismele şi autovehiculele comerciale cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone inclusiv, cu excepţia celor special echipate pentru persoanele cu handicap şi a celor ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea în România".

Taxa este aplicată şi autovehiculelor comerciale cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone, inclusiv celor destinate transportului de persoane cu un număr de peste opt locuri pe scaune în afara conducătorului auto.

Autoturismul este definit în dicţionarul explicativ al limbii române ca fiind "automobilul cu care se transportă un număr redus de persoane", iar un autovehicul este considerat acel vehicul care serveşte la "transportul oamenilor sau al bunurilor".

Aceste prevederi ale ordonanţei de urgenţă, aprobate de Guvern în decembrie 2006, nu au mai fost modificate şi sunt în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici