BERD a îmbunătăţit prognoza privind scăderea economiei României în acest an

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit prognoza referitoare la scăderea economiei României în acest an, de la 3% la 2%, ca urmare a apariţiei unor semne de redresare, iar pentru anul viitor anticipează un avans modest.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului BERD a îmbunătăţit prognoza privind scăderea economiei României în acest an

BERD a îmbunătăţit prognoza privind scăderea economiei României în acest an (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Pentru 2011, BERD a revizuit în urcare estimarea de creştere a PIB de la 0% la 0,9%, se arată în raportul trimestrial al băncii privind perspectivele economice ale statelor unde instituţia financiară este prezentă.

Ţările care au încheiat acorduri de finanţare cu FMI (Bosnia Herzegovina, România şi Serbia) se confruntă cu mari dificultăţi în respectarea angajamentelor de reducere a cheltuielilor, iar statele fără sprijinul Fondului Monetar Internaţional au şi ele sarcina dificilă de a le ţinte sub control.

Banca remarcă o îmbunătăţire uşoară a perspectivelor economice în România şi Bulgaria.

În România, au apărut semne distincte de redresare, respectiv creşterea puternică a exporturilor, un sezon turistic bun şi perspectiva unei producţii agricole ridicate, elemente care contribuie la compensarea problemelor din alte sectoare şi cererea de consum redusă.

Guvernul a reuşit să respecte programul cu FMI prin aplicarea unor măsuri dure de austeritate, care vor ţine sub control cheltuielile bugetare.

Totuşi, economia românească se va contracta în acest an, iar anul viitor va reveni la o creştere modestă, se arată în raport.

Pe ansamblul regiunii unde BERD este prezentă, are loc o îmbunătăţire a condiţiilor economice. Revenirea remiterilor şi a preţurilor petrolului şi altor materii prime au fost benefice ţărilor din Caucaz şi Asia Centrală, în timp ce intrările de capital au stimulat dezvoltarea în Turcia, Polonia şi, mai recent, în Ucraina.

Raportul arată că revenirea economică în statele dezvoltate a fost benefică şi pentru ţările din Europa Centrală şi regiunea baltică.

Pentru acest an, în regiunea analizată este anticipat un avans economic de 4,2% şi aproximativ egal în 2011, cu diferenţe regionale semnificative.

Pentru Ungaria, BERD a revizuit în scădere prognoza pentru acest an şi 2011 cu 0,4 puncte, la un avans de 0,8%, respectiv 1,7%.

Estimarea referitoare la economia Poloniei a fost îmbunătăţită cu 0,6 puncte procentuale în acest an, la 3,3%. Pentru 2011, prognoza a fost îmbunătăţită cu 0,2 puncte, la 3,5%.

În cazul Bulgariei, aşteptările BERD au fost majorate semnificativ, cu 1,6 puncte pentru acest an, la un avans de 0,4%. Pentru 2011, estimarea a fost redusă cu 0,2 puncte, la o creştere de 2,4%.

Republica Moldova va înregistra în acest an un avans de 4,5%, cu 0,5 puncte peste prognoza precedentă, în timp ce estimarea de creştere pentru 2011 a rămas la 3,5%.

BERD anticipează în cazul Ucrainei un avans al PIB de 5% în acest an şi 3,5% în 2011, cu un punct, respectiv 0,4% peste estimarea anterioară.

Pentru Rusia, banca a menţinut prognozele pentru acest an şi cel viitor la creşteri de 4,4%, respectiv 4,6%.

BERD a menţionat ca factori de limitare a creşterii economice cererea externă scăzută, îmbunătăţirea lentă sau chiar scăderea competitivităţii, măsurile de ajustare bugetară şi revenirea lentă a operaţiunilor de creditare.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, înfiinţată în 1991, este prezentă în 29 de ţări, având obiectivul susţinerii tranziţiei spre economia de piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici