- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.07.2011, 17:53)
- Marius Oncu , Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BERD a îmbunătăţit uşor prognoza de creştere economică pntru România, la 1,9%
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit uşor prognoza economică pentru România, la 1,9%, de la 1,8% în mai, însă a avertizat că noile măsuri de austeritate asumate de Guvern în acordul preventiv cu FMI vor afecta relansarea cererii interne.
Urmărește
344 afișări
BERD a îmbunătăţit uşor prognoza de creştere economică pntru România, la 1,9% (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
În pofida revizuirii pozitive a prognozei, creşterea economică a României rămâne penultima între cele 29 de state în care operează BERD. Doar în cazul Croaţiei, cu o creştere estimată pentru acest an la 1,1%, aşteptările sunt mai slabe. În România şi Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene, perspectivele economice se îmbunătăţesc, dar într-un ritm modest, notează BERD.
"În România pare că are loc în sfârşit o recuperare, după doi ani de creştere negativă, iar economia ar trebui să revină la un avans economic modest în acest an. Exporturile cresc puternic, producţia industrială a urcat anual cu peste 7% în mai, şi chiar sectorul construcţiilor începe să-şi revină. Totuşi, noul acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional angajează Guvernul la noi măsuri de austeritate. Acesta va reduce vulnerabilităţile fiscale, însă va descuraja recuperarea cererii interne", se arată într-un raport al BERD pentru regiunea în care operează banca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5% în România.
BERD a menţinut prognoza de 3,8% pentru România în 2012.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, care include şi România, banca a urcat uşor prognoza pe acest an, de la 2,2% la 2,3%, însă a operat o reducere de 0,1 puncte procentuale pentru anul următor, de la 3,7% la 3,6%. Pe lângă România, Europa de Sud-Est include şi Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.
Evoluţia economică rămâne lentă în aproape întreaga regiune, notează BERD, în timp ce Turcia se dezvoltă accelerat. Chiar dacă pentru majoritatea statelor din Europa de Sud-Est există aşteptări de creştere în acest an, ratele avansului economic sunt în cea mai mare parte, încă, sub cele de dinaintea crizei. Recuperarea a fost susţinută de exporturi. Importurile cresc din nou, indicând o recuperare parţială a cererii interne şi încrederii consumatorilor.
Nivelul investiţiilor străine directe din regiune rămâne, de asemenea, sub nivelul anterior crizei. Majoritatea ţărilor continuă să se confrunte cu provocări fiscale, însă cele care au în derulare acorduri cu FMI au reuşit, în general, să-şi respecte obligaţiile asumate.
Riscuri semnificative rezultă din efectele unei posibile contagiuni a crizei datoriilor din Grecia. Până în prezent, impactul a fost limitat, însă există posibilitatea perturbării activităţii economice din regiune dacă situaţia din Grecia se deteriorează în continuare, se arată în raport.
În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro). Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe