BERD: Administrarea taxelor şi corupţia, cele mai mari obstacole pentru afacerile din România

Administrarea taxelor, corupţia şi instabilitatea politică sunt cele mai importante obstacole cu care se confruntă companiile din România, potrivit unui studiu realizat de Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie (BERD) şi Banca Mondială în perioada 2013-2014.

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului BERD: Administrarea taxelor şi corupţia, cele mai mari obstacole pentru afacerile din România

BERD: Administrarea taxelor şi corupţia, cele mai mari obstacole pentru afacerile din România (Imagine: Shutterstock)

Administrarea taxelor reprezintă cel mai mare obstacol întâmpinat de companiile din România, potrivit managerilor de firme intervievaţi în cadrul cercetării.

Managerii au consumat aproximativ 18% din timpul lor pentru chestiunile legate de reglementări fiscale, cu 6 puncte procentuale mai mult decât în urmă cu cinci ani, când a fost realizat raportul anterior. Media în statele din Europa de Sud-Est se situează la 14,3%.

Activitatea netaxată şi nedeclarată reprezintă 28% din PIB-ul naţional, potrivit datelor BERD, România fiind a doua ţară din Uniunea Europeană, după Bulgaria, în ceea ce priveşte dimensiunea economiei negre ca pondere din PIB.

În schimb, România a redus frecvenţa cu care trebuie efectuată plata taxelor, în prezent, companiile trebuind să-şi achite taxele de două ori pe an, nu în fiecare trimestru.

De asemenea, raportul arată că un alt punct pozitiv pentru mediul de afaceri a fost introducerea sistemului electronic de plată a taxelor.

"Corupţia rămâne o problemă serioasă în România, în pofida îmbunătăţirilor semnificative înregistrate din 2008-2009 încoace de indicatorii măsuraţi de BERD", se arată în raport.

Aproximativ 13% dintre firmele care au aplicat pentru obţinerea unui permis de construcţii au arătat că autorităţile române s-au aşteptat sau chiar au cerut plăţi informale sau cadouri pentru acordarea acestei aprobări. Procentul este sub media din ţările din sud-estul Europei, dar peste media înregistrată la nivelul statelor membre UE din Europa Centrală şi al Ţărilor Baltice.

În schimb, firmele au raportat că astfel de plăţi informale nu au mai fost necesare pentru obţinerea unei licenţe de import, în condiţiile în care 16,3% dintre companii menţionau acest fapt în raportul din 2009.

În ceea ce priveşte instabilitatea politică, al treilea obstacol important identificat de managerii din România, raportul arată că în perioada în care a fost efectuată analiza (2012-2013), mediul politic a fost afectat de conflictele dintre premierul Victor Ponta şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

Studiul notează că stabilitatea politică a crescut după anul 2012, când Partidul Social Democrat a câştigat alegerile locale şi parlamentare, cel mai tensionat moment de pe scena politică românească fiind încercarea de a-l demite pe Băsescu prin referendumul din iulie 2013.

Companiile mari sunt nemulţumite de practicile competitorilor în sectorul informal, în timp ce firmele nou înfiinţate se plâng că nu au accesul necesar la o forţă de muncă bine pregătită, se arată în raport.

În editţia anterioară a studiului, accesul la forţă de muncă bine pregătită se număra printre primele trei obstacole identificate de oamenii de afaceri în conducerea unui business în România, în locul corupţiei.

Accesul la forţa de muncă nu mai este perceput ca o problemă majoră comparativ cu rezultatele studiului precedent, care a luat în calcul perioada 2008-2009, posibil ca urmare a impactului crizei economice din Italia şi Spania, destinaţii preferate de românii plecaţi să lucreze în străinătate.

În 2010, trei milioane de români, adică 14,8% din populaţia României, munceau în afara graniţelor ţării, potrivit estimărilor BERD.

Studiul The Business Environment and Enterprise Performance Survey (BEEPS) este realizat de BERD în parteneriat cu Banca Mondială şi îşi propune să determine calitatea mediului de afaceri.

Cercetarea este efectuată prin intervievarea unor manageri de top din peste 15.500 de companii din 29 de state membre BERD.

Al cincilea raport BEEPS a fost realizat în perioada 2013-2014, în timp ce precedentul studiu, publicat în 2010, a vizat intervalul 2008-2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici