- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BERD, BEI şi o filială a BM elaborează un plan de susţinere a băncilor din Europa de Est
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi International Finance Corporation (IFC), filială a Băncii Mondiale, elaborează un program pentru susţinerea sistemului financiar din Europa de Est.
BERD, BEI şi o filială a BM elaborează un plan de susţinere a băncilor din Europa de Est
Programul de susţinere a băncilor est-europene ar putea avea în vedere între cinci şi zece state, respectiv România, Ucraina, Ungaria, Croaţia, Serbia, ţările baltice şi, eventual, Rusia.
Grupul de instituţii financiare internaţionale este condus de BERD.
Cele trei organisme vor publica în curând o declaraţie legată de programul de susţinere a sistemului financiar din Europa de Est, lovit din plin de criza financiară internaţională, a declarat pentru agenţia austriacă APA directorul departamentului de cercetări al BERD, Jeromin Zettelmeyer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Declaraţiile urmează unei întâlniri a reprezentanţilor instituţiilor financiare care a avut loc în ianuarie, la Viena.
"Credem că problema este serioasă, dar controlabilă. Avem câteva luni pentru a interveni, doar câteva săptămâni în unele state, în condiţiile în care există ţări precum Ucraina, aflate în pragul colapsului", a precizat Zettelmeyer.
Un prim pas constă în recapitalizarea instituţiilor de credit mamă, condiţionată de susţinerea ulterioară a filialelor din Europa de Est aflate în dificultate, sub controlul băncilor centrale locale. Companiile-mamă sunt, în principal, din Austria, Germania, Franţa, Italia şi Belgia. În plus, statele din Europa de Est, dacă deţin mijloacele necesare, vor trebui să aducă propria contribuţie la susţinerea sistemelor bancare, a precizat Zettelmeyer.
Băncile locale independente ar putea, cu ajutorul băncilor centrale, să apeleze la instituţiile financiare internaţionale.
Oficialul BERD a salutat eforturile Austriei referitoare la iniţierea unei acţiuni coordonate pentru a ajuta Europa de Est. El consideră că suma vehiculată de presa austriacă, de 150 miliarde euro, pentru susţienrea regiunii, este una conformă cu realitatea.
Miercuri, premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a avansat ideea infiinţării unui fond european de 100 miliarde euro pentru Europa de Est.
Până în prezent, Comisia Europeană (CE) şi mai mulţi membrii ai Uniunii Europene, în special Cehia, care deţine preşedinţia UE, s-au arătat rezervaţi în raport cu iniţiativa Austriei.
Citeşte şi:
Criza economică şi financiară din Europa de Est poate afecta ratingurile băncilor din Vest
România ar putea duce Austria în faliment, potrivit unei publicaţii austriece
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO