- Home
- Economic
- LONDRA, (14.05.2015, 12:49)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BERD: Europa de Est trebuie să se pregătească mai bine pentru a rezista la şocuri
Europa de Est şi ţările emergente din regiune, expuse la turbulenţele economice din Rusia, Ucraina şi Grecia, trebuie să se pregătească mai bine pentru a rezista la şocuri, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg.
Urmărește
344 afișări
BERD: Europa de Est trebuie să se pregătească mai bine pentru a rezista la şocuri (Imagine: Shutterstock)
Acţionarii BERD se reunesc joi şi vineri la Tbilisi, în Georgia, pentru a discuta despre creşterea rezistenţei regiunii la crize, a declarat preşedintele instituţiei financiare, Suma Chakrabarti.
BERD, care investeşte peste 8 miliarde de euro pe an în 36 de ţări, din Maroc până în Mongolia, urmează să îşi revizuiască estimările economice.
"Datele arată că revenirea la creştere a regiunii, în ansamblul ei, rămâne slabă. Multe ţări din regiunea unde BERD este prezentă suferă încă de moştenirea lăsată de criza financiară şi, mai recent, din cauza impactului tensiunilor geopolitice", a spus Chakrabarti înainte de începerea întâlnirii de la Tbilisi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Evoluţia economică a statelor membre ale BERD este diferită. În timp ce Europa Centrală se bucură de o revenire a consumului, datoriile neperformante se menţin, iar Rusia şi Ucraina sunt afectate de recesiuni care riscă să afecteze şi alte state din regiune.
BERD anticipa în ianuarie că PIB-ul regiunii unde investeşte va scădea cu 0,3% în 2015, din cauza unei contracţii economice de 4,8% în Rusia.
Rubla rusească şi-a revenit în acest an, înregistrând cea mai bună evoluţie în rândul a 173 de monede analizate de Bloomberg, cu un avans de 24% faţă de dolar, susţinută de redresarea cotaţiilor petrolului. Cele mai slabe evoluţii sunt ale monedelor din Georgia, Belarus, Ucraina şi Azerbaidjan.
Membrii BERD sunt afectaţi şi de riscul ieşirii Greciei din zona euro, chiar dacă economia uniunii monetere îşi revine, a arătat Chakrabarti, adăugând că impactul asupra ţărilor vecine statului elen este imposibil de măsurat.
Consecinţele financiare sunt neclare şi pentru Grecia, care urmează să primească fonduri de la BERD, după ce instituţia a început deja să finanţeze Cipru în 2014.
BERD a investit anul trecut 8,9 miliarde de euro în statele membre, în creştere de la 8,5 miliarde de euro în 2013. Cel mai mare beneficiar a fost Turcia, care a primit 4 miliarde de dolari. Ucraina a fost pe locul al doilea, cu peste 1 miliard de dolari.
Banca a blocat iniţierea unor noi proiecte în Rusia, care în mod tradiţional era cel mai mare beneficiar al finanţărilor BERD, în urma sancţiunilor occidentale legate de conflictul din Ucraina.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe