- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BERD:Importanţa băncilor elene în România şi alte ţări poate fi un risc pentru recuperarea economică
Rolul important al subsidiarelor băncilor elene în România, Bulgaria şi Serbia ar putea reprezenta un risc pentru recuperarea economică, a declarat preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, citat de cotidianul Wall Street Journal.
Există riscul ca dificultăţile fiscale din zona euro să afecteze recuperarea economică din Europa de Est, chiar dacă până acum criza din uniunea monetară nu a avut un impact negativ în regiune, a spus el.
Criza din zona euro poate afecta Europa de Est pe mai multe căi.
"Cred că există un posibil risc din cauza unei încetiniri a creşterii economice din zona euro, foarte importantă pentru Europa de Est. Un potenţial risc ar rezulta din instabilitatea pieţelor financiare. Totodată, cred că există un risc legat de rolul subsidiarelor băncilor elene în Bulgaria, România şi Serbia. Trebuie să subliniez cuvântul posibil - până acum aceste riscuri au fost ţinute sub control", a afirmat şeful BERD.
Zona euro este principala piaţă de export pentru mai multe state din Europa de Est. Potrivit datelor publicate vineri, Germania şi Franţa, cele mai mari două economii din zona euro, au înregistrat creşteri de 1,5%, respectiv 1% în primul trimestru.
"Nu există îndoiala că cele mai mari două economii s-au descurcat foarte bine. Sentimentul general este că lucrurile au mers destul de bine până acum. Dar nu există loc pentru automulţumire - trebuie să fim atenţi la posibilele riscuri", a adăugat Mirow.
Înainte de izbucnirea crizei financiare, au existat temeri că aceasta va conduce la retragerea capitalului din Europa de Est.
Pericolul a fost îndepărtat, în parte datorită Iniţiativei de la Viena, în cadrul căreia BERD, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au convenit să acorde împrumuturi ţărilor din Europa de Est, sub condiţia ca marile grupuri bancare să-şi menţină expunerea faţă de aceste state.
Această abordare nu a fost aplicată şi în zona euro pentru combaterea crizei, iar băncile şi alţi creditori au putut să-şi retragă fonduri din ţările afectate în contextul accesării de programe de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional.
În România sunt prezente mai multe bănci elene, între care EFG Eurobank şi National Bank of Greece prin intermediul Bancpost şi respectiv Banca Românească, iar Piraeus Bank, Alpha Bank, ATEbank şi Emporiki Bank sub brand propriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.