- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.05.2012, 13:21)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BERD: România nu trebuie să facă înainte de alegeri cheltuieli care ar afecta consolidarea fiscală
Autorităţile române ar trebui să reziste tentaţiei de face înaintea alegerilor parlmentare cheltuieli care ar afecta consolidarea fiscală din ultimii ani, iar pe termen mediu să crească competitivitatea, pentru a valorifica potenţialul foarte bun de creştere al ţării, recomandă BERD.
Urmărește
214 afișări
BERD: România nu trebuie să facă înainte de alegeri cheltuieli care ar afecta consolidarea fiscală (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
"Obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 2,2%, va fi dificil de atins, dar este important ca Guvernul să încerce să rămână cât mai aproape de acest nivel, pentru a ajuta la menţinerea încrederii investitorilor. Este foarte important să fie menţinută (percepţia bună faţă de România - n.r.). Există întotdeauna tentaţia de a cheltui mai mult înainte de alegeri, iar mesajul pe care îl transmitem este ca autorităţile să încerce să reziste acestor tentaţii", a declarat agenţiei MEDIAFAX economistul BERD Peter Sanfey, care acoperă în cadrul BERD mai multe state, între care şi România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Ajustarea fiscală din ultimii ani a fost "impresionantă" şi în acelaşi timp "dureroasă", însă România a obţinut încrederea instituţiilor internaţionale şi a pieţelor financiare, a afirmat Sanfey.
"Executivul ar trebui să evite orice fel de măsuri fiscale iresponsabile. Consolidarea fiscală din România a fost impresionantă în ultimii ani. În anii de boom economic au fost făcute unele angajamente care în mod clar nu erau sustenabile, precum cele în privinţa salariilor din sectorul public şi pensiilor. Ajustarea a fostdestul de dureroasă, dar rezultatul a fost o impresie bună în faţa instituţiilor financiare internaţionale şi pe pieţele financiare, în urma respectării angajamentelor fiscale în cadrul acordului cu FMI, UE, BancaMondială şi BERD", a spus economistul BERD.
BERD a îmbunătăţit vineri prognoza de creştere economică a României în acest an de la 0,8%, cât estima în ianuarie, la 1,2%. Prognoza economică a BERD este acum mai apropiată de cea a FMI (1,5% pentru acest an), precum şi de cea a Comisiei Europene (1,4%).
"Am fost foarte conservatori. La 0,8% am analizat, am luat încalcul evoluţia mai bună de anul trecut, precum şi faptul că România ar trebui să aibă o creştere mai rapidă, este o economie cu un potential ridicat şi trebuie să recupereze mult. Am început să înregistrăm şi o oarecare creştere a cheltuielilor publice, iar acestea pe termen scurt ar putea susţine un pic creşterea (economică, n.r.), însă, evident, există şi aspecte fiscale care trebuie luate în calcul pe termen mediu", a adăugat Sanfey.
În pofida îmbunătăţirii perspectivelor pentru România, persistă încă riscuri pentru evoluţia economică a ţării, ca şi pentru alte state din regiune, a arătat el.
România are un potenţial ridicat de creştere economică şi poate reduce decalajul faţă restul statelor UE, însă trebuie să remedieze deficienţele legate de infrastructură, de dezvoltarea pieţei financiare, precum şi cele referitoare la aplicarea legislaţiei privind concurenţa sau de guvernanţă corporatistă.
"Economia are foarte mult potenţial odată ce se îmbunătăţeşte situaţia la nivel global. PIB pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare este sub jumătate din media UE. Cineva poate privi la această situaţie şi să fie pesimist faţă de situaţia României, dar ar trebui să existe mai mult optimism, pentru că sunt aşteptări ca acest declaj să fie redus cu timpul, dacă sunt urmate politicile adecvate. Depinde de atragerea de investiţii, de un climat favorabil acestora, o forţă de muncă bine calificată şi de politici macroeconomice stabile", a explicat oficialul BERD.
Referitor la ţinta flexibilă a României pentru adoptarea euro (în 2015), Sanfey afirmă că zona euro trece printr-o perioadă dificilă din cauza problemelor din Grecia şi alte state, iar pentru ţări precum România ar fi mai bine să aştepte o îmbunătăţire a situaţiei din uniunea monetară şi mai multă claritate înainte de a se angaja ferm în privinţa intrării în zona euro.
Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat recent că intrarea României în zona euro va fi stabilită după alegerile parlamentare din toamnă, în funcţie de contextul intern şi internaţional.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe