- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.05.2015, 14:32)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BERD: România va înregistra una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa emergentă
România va înregistra în acest an una dintre cele mai rapide creşteri economice din Europa emergentă, de 3% în 2015 şi 3,2% în 2016, susţinută de redresarea zonei euro, potrivit noilor estimări publicate joi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Urmărește
1007 afișări
BERD: România va înregistra una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa emergentă (Imagine: Shutterstock)
Instituţia financiară a îmbunătăţit uşor, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea referitoare la creşterea economică a României în 2015, de la 2,8%.
Potrivit BERD, reducerile recente şi viitoare ale ratelor dobânzilor în România, permise de încetinirea inflaţiei determinată de scăderea preţurilor energiei şi alimentelor, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 şi 2016.
Creşterea încrederii în industrie şi reducerea stocurilor ar putea conduce la creşterea investiţiilor din România, după doi ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Totodată, scăderea din ultima perioadă a împrumuturilor neperformante, în urma politicii proactive a băncii centrale în domeniul provizioanelor, este de aşteptat că ajute la revenirea creditării.
BERD anticipează şi o creştere a cheltuielilor guvernamentale, pentru o absorbţie mai mare de fonduri europene, care rămâne cea mai scăzută din UE.
Pe ansamblu, toate aceste evoluţii ar trebui să contribuie la creşterea cererii interne din România, consideră BERD.
Inflaţia medie anuală va rămâne la un nivel de 0,5% în 2015, ca urmare a reducerii TVA pentru produsele alimentare, dar şi ca efect al preţurilor scăzute ale mărfurilor.
România este inclusă de BERD între ţările din Europa de Sud-Est, alături de Albania, Bosnia şi Hezegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYR Macedonia, Kosovo, Muntenegru şi Serbia. În această regiune, BERD prognozează, excluzând Cipru şi Grecia, o creştere economică de 2,3% în 2015 şi 2,8% în 2016. Incluzând Cipru şi Grecia, creşterea din regiune este anticipată la 1,3%, respectiv 2,4%.
Grecia, cel mai nou beneficiar al investiţiilor BERD, este grav afectată de temerile că ţara ar putea intra în incapacitate de plată şi chiar să iasă din zona euro. Pentru 2015 BERD estimează că economia elenă va stagna, iar în 2016 va avansa cu 2%.
Scenariul de bază al BERD este că Grecia va reuşi să evite măsurile politice drastice şi, cu ajutorul unor reforme suficiente, să revină la creştere şi să îşi asigure continuarea sprijinului financiar din partea comunităţii internaţionale.
Pe ansamblul celor 35 de state unde BERD este prezentă, instituţia financiară anticipează stagnare în acest an, urmată de o creştere economică de numai 1,4% în 2016.
Estimarea maschează însă diferenţe regionale mari, notează BERD.
În Europa Centrală şi Regiunea Baltică (CEB), estimările referitoare la Polonia, Slovenia, Slovacia şi Ungaria au fost îmbunătăţite, reflectând efectul măsurilor de stimulare din zona euro, care s-a adăugat preţurilor scăzute ale petrolului.
Regiunea CEB va înregistra o creştere de 2,9% în 2015, comparativ cu estimăarea din ianuarie, de 2,6%. Pentru 2016 este anticipat un avans de 3%.
Perspectivele de dezvoltare pot fi afectate însă de instabilitatea provocată de situaţia din Grecia.
Prin contrast cu programul de suplimentare a lichidităţilor din zona euro, înăsprirea condiţiilor monetare în SUA, aşteptată în prezent la începutul anului viitor, va spori presiunile asupra pieţelor emergente dependente de intrările de capital şi de necesarul mare de refinanţare a datoriilor denominate în dolari.
În acelaşi timp, recesiunea profundă din Rusia are un impact peste aşteptări în ţările cu care are legături economice puternice. Din acest motiv, BERD a înrăutăţit estimările pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.
Potrivit BERD, economia Rusiei se va contracta cu 4,5% în acest an şi cu aproape 2% în 2016, urmând ca ţara să fie afectată o lungă perioadă de timp de creştere lentă sau stagnare. Preţurile scăzute ale petrolului şi sancţiunile şi-au pus amprenta pe o economie deja slabă, cu probleme structurale profunde.
În Ucraina, întreruperea activităţilor economice în estul ţării, impactul negativ al deprecierii grivnei, politicile economice de austeritate şi majorarea ctarifelor la energie, precum şi contractarea creditelor vor menţine presiunile asupra economiei în acest an.
Banca anticipează că economia ucraineană se va contracta în acest an cu 7,5%, peste estimarea din ianuarie a unui declin de 5%. Dacă situaţia de securitate nu se va înrăutăţi, este posibil ca economia să crească cu 3% în 2016.
În Turcia, care a devenit anul trecut cel mai mare beneficiar al investiţiilor BERD, banca prognozează o creştere economică de 3% în 2015 şi 2016, cu mult sub potenţialul pe termen lung al ţării. Potrivit BERD, Turcia este un exmplu de ţară prinsă între politicile monetare divergente ale zonei euro şi Statelor Unite.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe