- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BERD vrea să investească în nordul Africii
BERD, care în ultimii 20 de ani a susţinut ţările din Europa de Est şi din fosta URSS, a cerut, vineri, statelor acţionare să aprobe ca banca să investează în nordul Africii, pentru sprijinirea procesului de democratizare din regiune, relatează AFP.
Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, a pledat pentru o evoluţie a statutului instituţiei, care nu îi permite în prezent să intervină decât în Europa, fosta URSS şi Mongolia.
"În acest an, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani, asistăm la evenimente istorice, de această dată în lumea arabă şi în nordul Africii", a declarat Mirow la reuniunea anuală a BERD din Kazahstan, făcând o paralelă între căderea comunismului şi revoluţiile din Egipt şi Tunisia.
El a arătat că ceea ce se întâmplă în regiune este de o importanţă majoră pentru toată lumea, iar popoarele din regiune merită să îşi vadă aspiraţiile politice susţinute de progrese economice tangibile.
Mirow a adăugat că BERD trebuie să îşi împărtăşească experienţa cu ţările arabe care aspiră la democraţie.
Potrivit informaţiilor din ultimele săptămâni, acţionarii BERD vor aproba extinderea misiunii băncii.
Franţa, Germania şi Statele Unite, care figurează printre principalii acţionari ai BERD, au reiterat în ultimele zile susţinerea pentru această propunere.
BERD este prezentă în 29 de state, din Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală, regiunea baltică şi cea a Bosforului.
Egiptul a solicitat deja oficial să fie inclus în zona de intervenţie a BERD, iar Marocul şi-a exprimat un interes intens. Tunisia se numără şi ea între ţările unde banca ar putea interveni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO