BET-EF a început luni tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti

Bucharest Exchange Trading Energy, Utilities and Financials (BET-EF), un nou indice bursier care reflectă evoluţia acţiunilor a 11 companii, a început tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti luni la valoarea de 1.000 de puncte, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului BET-EF a început luni tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti

BET-EF a început luni tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti Foto cu caracter ilustrativ.

Metodologia noului indice permite în structura sa un număr variabil de constituenţi, fară a impune un număr maxim. Structura de start cuprinde companii, selectate atât în funcţie de criterii de lichiditate, cât şi în funcţie de capitalizare free-float, potrivit Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Sectoarele de energie, utilităţi şi financiar, sunt printre cele mai efervescente de la Bursa de Valori Bucureşti. Ne bucură evoluţia bună a companiilor care reprezintă aceste sectoare şi credem că suntem într-o situaţie de câştig reciproc. Prezenţa la bursă aduce cu sine avantaje tangibile şi intangibile, care se reflectă asupra evoluţiei companiilor şi se transferă inclusiv la nivelul întregii pieţe de capital. Sperăm să vedem tot mai multe companii listate la bursă în viitorul apropiat, care să consolideze şi alte sectoare de activitate reprezentative în economia românească, precum tehnologia şi IT&C, agribusiness, imobiliar, FMCG, turism sau transport”, a spus Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

La momentul lansării, indicele BET-EF include următoarele companii: Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Hidroelectrica (H2O), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN), Electrica (EL), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Premier Energy (PE) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit datelor BVB, primele trei companii au o pondere de 60% din structura indicelui.

„Cu o pondere de aproximativ 58% din totalul capitalizării bursiere, companiile româneşti din energie, utilităţi şi financiar, aveau nevoie de o reprezentare şi sub forma unui indice. Evoluţia din ultimii ani de la bursă, cu un număr tot mai mare de companii listate, s-a tradus şi printr-o transformare a spectrului indicilor pe care BVB îi calculează şi distribuie. Este al patrulea indice pe care îl lansăm în ultimii ani şi ne aşteptăm să devină un punct de referinţă pentru investitorii de retail şi pentru investitorii instituţionali care urmăresc piaţa şi au nevoie de asemenea indici de referinţă pentru a-şi construi portofoliile investiţionale”, a spus Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori Bucureşti.

BET-EF este un indice de preţ care reflectă evoluţia companiilor româneşti listate pe Piaţa Reglementată a BVB, selectate în funcţie de criterii cantitative şi calitative din cele trei sectoare de activitate acoperite. Aceste criterii asigură faptul că doar cele mai lichide şi mai mari companii din cele trei sectoare de activitate intră în componenţa indicelui. De asemenea, BET-EF este un indice ponderat cu capitalizarea bursieră free-float, cu un număr variabil de constituenţi, ponderea maximă a unei companii în indice fiind de 20%.

Capitalizarea tuturor companiilor listate pe segmentul principal al bursei a depăşit 350 miliarde de lei, o creştere de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, capitalizarea tuturor companiilor româneşti din cele trei sectoare de activitate acoperite de BET-EF reprezintă 200 miliarde lei, respectiv aproximativ 58% din totalul capitalizării segmentului principal de la bursă.

Ultimii trei indici lansaţi de Bursa Valori Bucureşti, în 2021, au fost BETAeRO, BET-TRN şi BET-XT-TRN. În total, BVB calculează şi distribuie în timp real 12 indici de referinţă, la care se adaugă un indice realizat în parteneriat cu Bursa de Valori din Viena, ROTX.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici