Bill Gates a preluat 6% din compania de construcţii FCC, prezentă cu proiecte mari în România

Preşedintele Microsoft Bill Gates, cel mai bogat om din lume, a cumpărat pentru 113,5 milioane euro un pachet de 6% din acţiunile companiei spaniole de construcţii FCC, prezentă şi în România, unde participă la mai multe proiecte mari de infrastructură.

Urmărește
657 afișări
Imaginea articolului Bill Gates a preluat 6% din compania de construcţii FCC, prezentă cu proiecte mari în România

Bill Gates (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bill Gates a devenit astfel al doilea mare acţionar al FCC, după Esther Koplowitz, una dintre cele mai bogate femei din Spania, care deţine participaţia majoritară de 53,9%, a anunţat FCC, citată de Wall Street Journal, preluat de MarketWatch.

Gates a preluat acţiunile prin intermediul fondurilor de investiţii pe care le controlează, notează FCC.

Cea mai mare companie de construcţii din Spania, aflată într-o situaţie financiară dificilă, a vândut acţiunile la preţul de la finalul şedinţei bursiere de vineri, de 14,86 euro. Titlurile au închis luni la 15,67 euro şi au urcat marţi cu 9%, la 17,04 euro.

Valoarea acţiunilor FCC s-a dublat în ultimele 12 luni, investitorii anticipând că managementul va încheia cu succes negocierile cu creditorii pentru refinanţarea datoriilor care ajung la maturitate în acest an şi în 2014, în valoare totală de 5 miliarde euro.

FCC a raportat pentru prima jumătate a anului vânzări nete de 3,13 miliarde euro, în scădere cu 13,7% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, şi o pierdere de 607,6 milioane euro, cauzată în principal de deprecierea activelor în zona energiei regenerabile şi deconsolidarea din grup a companiei Alpine.

Compania spaniolă are peste 80.000 de angajaţi în 55 de ţări şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 11,15 miliarde euro.

În România, FCC este implicată în mai multe proiecte mari de infrastructură.

Un consorţiu format din FCC, Alpine Bau, Azvi şi Straco execută pentru CFR SA lucrări de modernizare pe două tronsoane ale Coridorului IV pan-european, în valoare de peste 350 milioane de euro.

Astfel, FCC participă la modernizarea tronsoanelor Micăsasa - Aţel, din judeţul Sibiu, şi Aţel - Sighişoara (Mureş), în valoare de 747,4 milioane lei (aproximativ 168 milioane euro), respectiv 208 milioane euro, fără TVA.

Acelaşi consorţiu execută pentru CFR lucrările de reabilitare la tronsonul Vinţu de Jos (Alba) - Simeria (Hunedoara), care asigură legătura feroviară între centrul şi vestul ţării, în baza unui contract în valoare de 1,255 miliarde lei (290,6 milioane euro), fără TVA.

Compania Alpine Bau, parte a grupului FCC, a declanşat cel mai mare caz de insolvenţă produs în Austria după cel de-al Doilea Război Mondial. Alpine a cerut intrarea în insolvenţă la sfârşitul lunii iunie. Compania este închisă şi vândută pe bucăţi.

FCC mai este parte într-o asociere cu Astaldi (Italia), Delta ACM şi AB Construct care a câştigat în 2011 un contract pentru execuţia tronsonului Râul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 de metrou, termenul prevăzut la vremea respectivă pentru deschiderea tronsonului fiind 2014. Contractul are valoarea de 215 milioane euro, fără TVA. Tronsonul va avea nouă staţii, în lungime de 6,2 kilometri, şi va deservi 200.000 de locuitori.

În luna iulie, Metrorex a atribuit un contract de 69 milioane lei (15,5 milioane euro) fără TVA asocierii Astaldi - FCC - Delta ACM - AB Construct pentru lucrări suplimentare la un tronson al Magistralei 5 Drumul Taberei - Pantelimon.

De asemenea, consorţiul FCC - Astaldi este responsabil pentru lucrările la autostrada Arad - Timişoara, contract cu o valoare de 135,4 milioane euro.

FCC a lucrat pentru guvernul bulgar la construcţia podului Calafat - Vidin şi a făcut parte din consorţiul care a construit Pasajul Basarab din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici