Bill Gates se retrage de la Microsoft

Bill Gates se retrage de la conducerea Microsoft pe 27 iunie, când va fi înlocuit de Steve Ballmer şi în condiţiile în care compania pe care a fondat-o, considerată mult timp liderul inovaţiei, face demersuri pentru a-şi diversifica activitatea pe piaţa publicităţii online.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Bill Gates se retrage de la Microsoft

Bill Gates se retrage de la Microsoft (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gates părăseşte Microsoft la 33 de ani după ce a înfiinţat compania şi, aşa cum a anunţat încă din iunie 2006, va rămâne preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei, însă îşi va dedica majoritatea timpului activităţilor fundaţiei umanitare pe care a înfiinţat-o împreună cu soţia sa.

El va abandona complet conducerea Microsoft, care va fi preluată de prietenul său Steve Ballmer, pe care îl cunoaşte încă de când era student la Harvard şi care este preşedinte executiv al grupului începând din 2000.

Retragerea lui Bill Gates are loc într-un moment delicat pentru Microsoft, al cărei model de afacere - programele cu plată - este fragil. Compania a încercat, fără succes, să achiziţioneze Yahoo!, numărul doi mondial pe piaţa publicităţii online, şi trebuie să găsească noi modalităţi de a se dezvolta în acest sector.

Diversificarea activităţilor este crucială pentru Microsoft, deoarece viitorul este nesigur pentru principalele două surse de venit ale sale, sistemul de operare Windows, în baza căruia funcţionează 90% dintre computerele din lume, şi suita de programe Office (care include Word, Excel şi Powerpoint).

Aceste produse sunt cele care generează profiturile operaţionale ale companiei.

În ceea ce priveşte Windows, cea mai recentă versiune, Vista, lansată la finele anului 2006, a generat o serie de critici şi progresează foarte lent, Microsoft vânzând până acum doar 150 de milioane de licenţe, majoritatea utilizatorilor sistemului de operare preferând să păstreze versiunea XP.

Vista nu a câştigat teren în raport cu XP şi din cauza incompatibilităţii noii platforme cu numeroase programe şi periferice. Astfel, Microsoft a fost obligată să accepte să furnizeze în continuare pieţei Windows XP, însă nu va mai face acest lucru începând cu 30 iunie.

În acelaşi timp, computerele MacIntosh de la Apple, singurul fabricant de computere care nu utilizează soft-uri Microsoft, au înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor în ultimul an, cota de piaţă a Apple crescând cu 5%.

Un alt generator de venituri pentru Microsoft este suita de programe Office, care se confruntă cu o competiţie din ce în ce mai mare din partea produselor gratuite, cum ar fi programele online ale Google, cele gratuite de tipul Star Office ori Open Office sau Lotus Symphony al IBM.

IBM susţine că o companie cu 20.000 de salariaţi ar economisi circa opt milioane de dolari pe an din licenţele plătite către Microsoft dacă ar folosi Lotus Symphony.

La preluarea conducerii Microsoft, Steve Ballmer se află sub o serie de presiuni, în special după ultimele trei luni, în care a avut loc tentativa de preluare a Yahoo!.

Ballmer a spus că, în cazul deciziilor importante, "îl voi consulta pe Bill Gates, prietenul şi colegul meu", precizând că acesta reprezintă "o resursă extraordinară".

Bill Gates a devenit o legendă a informaticii la vârsta de 30 de ani şi are o avere evaluată în prezent la 58 de miliarde de dolari, fiind al treilea cel mai bogat om din lume, după Warren Buffet şi Carlos Slim. Până în 2006, Gates s-a plasat pe prima poziţie a clasamentului celor mai bogaţi oameni din lume realizat de revista Forbes pentru 13 ani consecutiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici