- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bini Smaghi, BCE: Politicienii nu pot cere BCE să rezolve crize naţionale
Politicienii nu pot cere Băncii Centrale Europene (BCE) să extindă maturităţile obligaţiunilor guvernamentale pe care le deţine pentru a rezolva crize naţionale, a avertizat joi Lorenzo Bini Smaghi, membru în Consiliul Guvernator al BCE, citat de Reuters.
"Să ceri BCE, aşa cum s-a întâmplat recent, să extindă maturităţile obligaţiunilor guvernamentale pe care le deţine sau să accepte drept colateral obligaţiuni ale unui stat care este considerat ca fiind în incapacitate de plată pentru operaţiuni de refinanţare a sistemului bancar este o încălcare a principiului care interzice băncii centrale să finanţeze monetar trezoreria, interdicţie afirmată explicit în Tratat", a declarat oficialul italian întru-un discurs pregătit pentru o conferinţă care are loc joi la Vatican.
Bini Smaghi a afirmat că BCE se confruntă cu presiuni din partea politicienilor "să le rezolve problemele acestora".
El a mai arătat că discuţiile privind implicarea sectorului privat în al doilea pachet de bailout pregătit pentru Grecia arată cum "tentaţia de a finanţa monetar bugetele guvernamentale poate să reapară".
Bancherul central a adăugat că intrarea unei ţări în default aduce după sine depresie economică şi consecinţe severe pentru societate şi democraţie.
Oficialul a precizat în discursul său că regulamentul privind mandatul membrilor consiliilor băncilor centrale oferă "un scut împotriva demiterii arbitrare".
La puţin peste un an de la semnarea primului acord cu UE şi FMI pentru o finanţare externă de urgenţă de 110 miliarde euro, criza din Grecia este departe de a se fi încheiat, iar statul are nevoie de un nou bailout orchestrat de instituţiile financiare internaţionale şi condiţionat de noi măsuri dure de austeritate, reformă şi de un program amplu de privatizări.
Liderii europeni nu au reuşit încă să ajungă la un consens privind următorul program pregătit pentru Grecia, una dintre principalele chestiuni fiind presiunile venite din partea mai multor ţări, în frunte cu Germania, de a determina investitorii privaţi să suporte o parte din costuri. BCE se opune vehement acestei idei, deoarece restructurarea datoriilor Greciei ar fi considerată de pieţe intrarea ţării în incapacitate de plată, declanşând o criză de proporţii în zona euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO