BIO: Videanu - om de afaceri, parlamentar, vicepremier, primar şi, mai nou, ministru al Economiei

Adriean Videanu, propus de PDL pentru portofoliul Economiei, a fost, până în prezent, parlamentar, om de afaceri, vicepremier, vicepreşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Mărmurarilor şi primar al Capitalei.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului BIO: Videanu - om de afaceri, parlamentar, vicepremier, primar şi, mai nou, ministru al Economiei

BIO: Videanu - om de afaceri, parlamentar, vicepremier, primar şi, mai nou, ministru al Economiei (Imagine: Mediafax Foto)

Adriean Videanu s-a născut de Ziua Copiilor, la 1 iunie 1962, în comuna Crevenicu din judeţul Teleorman. El este căsătorit cu Mioriţa şi are doi copii, Andrei-Valentin şi Diana-Alexandra.

Videanu a absolvit, în 1987, Facultatea de Transporturi din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Videanu a fost şef de secţie la SUT Ploieşti - Secţia Videle între 1987 şi 1990, iar între 1990 şi 2003 a fost deputat de Teleorman. În legislatura 2000 -2004, a renunţat la mandat în favoarea afacerilor.

Fostul primar al Capitalei a fost, între 2003 şi 2004, preşedinte al CA Titan Mar A.

Între 1990 şi 1993 Videanu a fost membru FSN, între 1993 şi 1996 a fost preşedinte al Organizaţiei de tineret a PD şi membru al Biroului Executiv al democraţilor, între 1997 şi 2001 a fost secretar al Biroului Executiv al PD, iar din 2001 până 2004 a fost vicepreşedinte PD.

Potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Videanu este vicepreşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Mărmurarilor.

În primăvara anului 2005, Videanu a candidat şi a câştigat Primăria Capitalei, urmându-i lui Traian Băsescu.

La lansarea candidaturii sale au fost prezenţi premierul Călin Popescu Tăriceanu, liderul democrat Emil Boc, miniştrii Vasile Blaga, Mona Muscă, Gheorghe Barbu, Gheorghe Dobre, Bogdan Olteanu, Mircea Miclea, Ene Dinga şi primarii de sector ai Alianţei DA.

Blaga l-a prezentat, atunci, pe Videanu, ca fiind cel care a dat numele Alianţei "Dreptate şi Adevăr". Tot cu aceeaşi ocazie, Mona Muscă a spus că Videanu este "blîndeţea întruchipată", fiind "priceput şi eficient". "Este un intelectual şi Bucureştiul are nevoie de un intelectual", susţinea Mona Muscă, pe atunci ministrul Culturii, referindu-se la Videanu.

Prestaţia lui Videanu în calitate de primar al Capitalei a fost contestată însă vehement de către o parte a presei, care îi repoşa managementul defectuos al lucrărilor mari de infrastructură, problemele din trafic, precum şi faptul că ar obţine profit din asfaltări şi lucrările cu borduri din Bucureşti.

Videanu este însă şi un om de afaceri de succes.

"Povestea de succes a companiei Titan Mar începe în anul 1994 când familia Videanu înfiinţează o firmă de prelucrare a marmurei de Ruşchiţa în Bucureşti. Neavând fondurile necesare, firma se împrumută la diverse bănci pentru a achiziţiona maşinile de tăiere din Italia. Materia primă era furnizată de firma de stat Marmosim SA", se arată pe site-ul www.videanu.ro.

În 1997, în urma unei licitaţii internaţionale la care au participat firme din Anglia, Turcia, Grecia şi România, Titan Mar cumpără 98% din acţiunile Marmosim SA.

"Exportul marmurei de Ruşchiţa este completat de importul de pietre naturale din toată lumea. Piaţa românească în plină dezvoltare înregistrează o cerere din ce în ce mai mare de piatră naturală care să înlocuiască materialele artificiale precum gresia, faianţa şi betonul. Titan Mar importă peste 250 de produse din piatră naturală din aproape 10 ţări. Astăzi, Titan Mar-Marmosim este un nume arhicunoscut în industria mondială a pietrei naturale şi unul dintre puţinele branduri româneşti recunoscute la nivel internaţional", se arată pe acelaşi site.

Citeşte şi:

Propunerile PSD şi PDL pentru viitorul Guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici