BIRD anulează 5,9 mil. dolari dintr-un credit către România

Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), membră a grupului Băncii Mondiale, a anulat suma de 5,89 milioane de dolari, parte a unui împrumut de 80 de milioane de dolari pentru proiecte de finanţare rurală, întrucât România nu a reuşit să utilizeze aceste fonduri.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului BIRD anulează 5,9 mil. dolari dintr-un credit către România

BIRD anulează 5,9 mil. dolari dintr-un credit către România

Amendamentul la împrumutul menţionat, privind anularea fondurilor neutilizate, a fost aprobat de Guvern la 9 ianuarie, potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial.

Suma a fost anulată în luna septembrie a anului trecut, în urma unei solicitări a Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF).

Acordul de împrumut dintre BIRD şi Guvern a fost semnat în aprilie 2001.

La finele lunii august a anului trecut, sumele trase din împrumutul menţionat se ridicau la 73,28 milioane de dolari, echivalentul a 91,6% din suma totală.

Astfel, fonduri în valoare de 39,8 milioane de dolari au fost alocate pentru subîmprumuturi contractate prin intermediul băncilor comerciale, 14,9 milioane de dolari pentru leasing financiar prin companii de leasing şi 9,7 milioane de dolari pentru microîmprumuturi.

Din cele 735 de proiecte finanţate prin împrumuturi bancare şi leasing financiare, cele mai multe, respectiv 495 de proiecte, au vizat sectorul transporturilor.

Într-o scrisoare a MEF către Banca Mondială din data de 25 august 2007, autorităţile române arată că furnizorii de servicii au finalizat activităţile de creditare până la finele lunii iunie a anului trecut şi au utilizat 89,11% din suma alocată prin bugetul proiectului.

În aceeaşi scrisoare, autorităţile arată că pe parcursul ultimelor 12 luni de implementare a proiectului cererea de microîmprumuturi a fost mai mică în unele zone rurale, cum ar fi Podişul Moldovei, Dealurile Moldovei, Câmpia de Vest şi Câmpia Română Centrală, întrucât furnizorii nu şi-au dezvoltat suficient reţelele în zonele respective şi preţul relativ înalt al fondurilor Băncii Mondiale, ceea ce a dus la identificarea de surse alternative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici