Birocraţia, fiscalitatea excesivă şi corupţia, marile probleme cu care se confruntă IMM-urile

O treime dintre IMM-uri găsesc evoluţia mediului economic din România stânjenitoare dezvoltării, iar mai puţin de 14% dintre companii estimează că evoluţia mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2016 va fi favorabilă întreprinderilor, potrivit Cărţii Albe a IMM-urilor.

Urmărește
1382 afișări
Imaginea articolului Birocraţia, fiscalitatea excesivă şi corupţia, marile probleme cu care se confruntă IMM-urile

Birocraţia, fiscalitatea excesivă şi corupţia, marile probleme cu care se confruntă IMM-urile (Imagine Laszlo Raduly / Mediafax Foto)

Cartea Albă este un raport de cercetare care are la bază interviuri cu 1096 întreprinzători.

Dificultăţile cu care se confruntă frecvent IMM-urile sunt birocraţia (61,41%), fiscalitatea excesivă (54,74%) urmată de corupţie (45,16%) şi controalele excesive (44,98%).

Încrederea întreprinderilor în economie este foarte slabă, doar 6,72% dintre persoanele investigate considerând că evoluţia economică va fi pozitivă.

Potrivit aceluiaşi raport, principalul efect pozitiv pentru IMM-uri al aderării României la UE este accesul mai bun la pieţe, potrivit răspunsurilor a 46% dintre întreprinzători.

Fondurile structurale nu prezintă interes pentru IMM-uri, peste 81% dintre întreprinderi susţinând că nu intenţionează să acceseze fonduri europene în perioada următoare, iar numai 0,18% dintre companii au primit aprobarea pentru proiectul depus.

Sursele proprii rămân în continuare principalele modalităţi de finanţare a activităţilor economice ale IMM-urilor, potrivit 72% dintre respondenţi.

"Rezultatele Cartei Albe a IMM-urilor prezintă un mediu antreprenorial caracterizat de pesimism cu privire la dezvoltarea mediului economic, de dificultăţi în depăşirea problemelor de ordin birocratic şi de lipsă de interes în accesarea de programe cu finanţare europeană", a spus Florin Jianu, Preşedinte CNIPMMR (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici